Elementide põhimõte on tuttav paljudele põliskultuuridele. Hiinlased nimetavad viit stiihiat (osa tekstides ka viit elementi) järgmiselt: Maa, Metall, Vesi, Puu ja Tuli. Iga selline stiihia sisaldab endas yin- ja yang-energiat, millest omakorda on loodud energia (qi). Need viis stiihiat esinevad maailmas, looduses, inimeses endas, kõigis protsessides ja energiavahetuses meie ümber ja meie sees. Ideaalis peavad energiad olema tasakaalus. Kui mõni energia on liialt ülekaalus, kaob tasakaal ja tekivad probleemid. Nende energiate tasakaalustamine ja rohkendamine ongi feng shui peamine praktiline ülesanne (Siret ja Janno Seeder “Suhete, sõpruse ja armastuse feng shui”).

MAA

Iseloom

Maa on tasakaalustav element kõikide aastaaegade vahel. Ka maa-inimene seisab kindlalt kahel jalal, on arukas ja usaldatav, planeerib küll kõike põhjalikult, ent sageli mitte kõige õigemini. Kaldub mõtisklustesse, võib olla isekas. Maa-tüüp muutub energiliseks suve lõpus, tema aistmismeel number 1 on maintsmine ning seetõttu võib maa-tüüpide seas olla suuremal hulgal gurmaane. Ka teiste inimeste puhul imetlevad nad tundlikku maitsmismeelt.

Figuur

Maa-tüübid on kas väga saledad, või liiga paksud, kummalgi juhul ei hiilga nad erilise vormikusega ja on pigem lamedad ja sirged. Tselluliit ja rasvapolstrid on kerged tekkima. Ka loomult on maa-inimene laisk ja naljalt liigutada ei viitsi, kuid jooksmine, tantsimine, aeroobika ning teised vastupidavust ja energiat nõudvad alad aitavad tal sellest pahest üle saada.

Toitumine

Kõik mis on magus, maitseb maa-naisele hästi. Menüüs on väga tähtsal kohal hirss, mais, riis, pähklid ja kõik söödavad juurikad. Vältima peab suhkrut ja süüa tuleb rahulikult.

METALL

Iseloom

“Metallikas” on terava mõistusega, tema ausus ja usaldatavus on paljukiidetud. Ta on tundeline, romantiline ja kaldub kohati melanhooliasse. Lõõgastumine pole tal just tugev külg. Meeltest domineerib haistmine: metall-inimene suhtleb sõna otseses mõttes läbi nina, vältides inimesi, kelle lõhn on talle ebameeldiv.

Figuur

Metall-naisel on tihtipeale silmatorkavalt peenike talje. Kui ta ka peaks kaalus juurde võtma, siis allapoole vöökohta. Kuigi ta külmetub kergesti, on liikumine värskes õhus väga tähtis ja kogu sporditegemise peaks metall-inimene õue üle viima. Nõrku veene tugevdab jalgrattasõit, vastupidavust parandavad lumelauad: suusatamine, kelgutamine ning muidu lumes müttamine.

Toitumine

Metall-tüüp saab jõudu terava maitsega toitudest. Rohke pipar, tšilli ja paprika mõjuvad ainevahetusele hästi ega koorma soolestikku. Jääkülmadest söökidest-jookidest tuleks eemale hoida ning süüa sagedamini sooja suppi.

PUU

Iseloom

Puu-inimene on loov, dünaamiline, spontaanne ning väga tolerantne. Samas võib ta väga kergelt ärrituda ja teda võib tabada äkkviha. Ta orienteerub täielikult kevadele- see on tema aasta keskpunkt, mil ta muutub energiliseks ja puhkeb õitsele. Talle istub roheline värv ja hapu toit ning ta püsib kaua noorena. Aistingutest on esikohal nägemine: “puud” on esteedid, nad hindavad kõike silmade läbi.

Figuur

Puu-inimese keha on tavaliselt hästi vormitud lihaste ja tihedate kudedega, tselluliit teda ei ähvarda. Sellegipoolest on vaja palju liikumist- ideaalsed spordialad selle inimtüübi jaoks on ujumine, jooksmine ja jalgrattasõit.

Toitumine

Kõik mis vähegi hapu, turgutab puu-tüüpi hästi. Tao soovitab vältida juustu ja vorsti ning süüa kõiki eksootilisi puuvilju ning parti või kana sealiha asemel.

VESI

Iseloom

Vee-inimesel on märkimisväärne tahtejõud ja organisaatoritalent. Väliselt võib ta tunduda külm ja uhke, ent tegelikult on see lihtsalt mask, mille taha vee-tüüp peidab oma sisemist ebakindlust ja hirmu. Vaimselt küpseb ta juba varakult. Kõige tähtsam aisting on kuulmine- vee-tüübi tuju sõltub häältest tema ümber.

Figuur

Vee-inimesed on kehakujult äärmuslikud: ülikõhnad või vastupidi — prullakad. Alakeha kipub olema suhteliselt ebaproportsionaalne või laialivalguv, seda tuleb vormida vastavate harjutustega jõusaalis. Heaks kehaskulptoriks on ka ujumine.

Toitumine

Vee-tüübile sobivad kõik mereannid: kala, vähid, krevetid, lisaks oad ning muu soolane kraam. Kuigi soola tao vee-inimestele ei keela, ei tohiks toitu üle maitsestada.

TULI

Iseloom

Tule-inimene on seltskondlik, rõõmsameelne, uudishimulik ja tavaliselt heas tujus. Tema elementi peaks kõige rohkem mõjutama sõna- ta peamine nauding on rääkimine. Mõistagi oskab ta rääkida hästi, pannes teisi end kuulama, neid vormides ja lastes suurtel sõnadel ka ennast mõjutada.

Figuur

Lihaskude on nõrk, tule-tüüp võib kaalus kiiresti juurde ja sama ruttu maha võtta. Liiga suurt pingutust nõudvad spordialad talle ei sobi, eelistada tuleks kerget võimlemist, golfi või kõndimist.

Toitumine

Kõikvõimalikud mõrud ja teravama maitsega road ja grilltoidud peaksid nii tule-naisele kui tema seedesüsteemile meeldima. Liiga palju vürtsi aga ajab ainevahetuse sassi.

Allikas: Koduhaldja blogi, Naisteka arhiiv, The Longevity Center