Armeenia külades elavad ilmselt kõige külalislahkemad inimesed maailmas. Nad võtavad teid vastu naeratus näol ja asuvad kohe kohvi keetma. Mõne jaoks võib see ju kummaline näida, et turist astub võõrasse majja ja alustab vestlust elust ja inimestest. Armeenias on see iseenesest mõistetav.

Kallid külalised

Siinsed inimesed on avatud elavaks suhtluseks. Nad on valmis jutustama elust-olust ja traditsioonidest, nad jagavad vanaaegsete toiduretseptide saladusi ning teevad ringkäigu oma valdustes. Soovi korral võib aidata perenaist ning valmistada imeõhukest lavašši. Värskelt küpsetatud kuuma lavaši maitset on võimatu sõnades väljendada. See pole mitte niisama juhuslikult UNESCO kultuuripärandi nimekirja kantud.

Lisaks tuleb kindlasti ära proovida ka sellised road, nagu dolma, šašlõkid, kebabid ning vapustav kodune keedis, mida valmistatakse kõigest, mis riigi territooriumil kasvab: aprikoosidest, ploomidest, viigimarjadest, küdooniast ning isegi Kreeka pähklitest, lisandiks on veel kaneel ja kardemon.

Mööda pühapaiku

Et aga reisist maksimumi saada, ei tasu laua taha istuma jääda. Armeenia pole rikas mitte üksnes meie igapäevase leiva poolest, vaid ka vaimutoidu poolest. Kõiki mööda maad paiknevaid templeid ja kloostreid ei ole võimalik külastada. Selleks on vahemaad liiga pikad. Ja ka ühiskondlik transport ei vii kõikidesse põnevatesse kohtadesse. Mõistlik oleks auto rentida või veel parem on leida giid, kellel on isiklik auto.

Tavaliselt sõidavad turistid Echmiadzini, mida nimetatakse ka Armeenia Vatikaniks. Echmiadzin on maailma esimene kristlik kirik. Asutati 303. aastal, kaks aastat pärast seda, kui Armeenia võttis esimesena maailmas vastu kristluse.

Veel üks vaatamisväärsus on punases kanjonis asuv Noravanki kloostri kompleks. Ainuüksi tee maaliliste kaljude vahelt sihtkohta on iseenesest juba muljetavaldav.

Võib teha ka peatuse, et vaadata Areni koopaid ning degusteerida kohalikke veine.

Nendele, kes ei karda ette võtta pikka teekonda, pakub silmailu Jerevanist 250 km kaugusel asuv Tatevi klooster. X sajandi meistrimeeste looming kasvab välja kuristiku äärel asuvast gigantsest mäetipust. Varem võis siia jõuda vaid mööda serpentiini, see aga võttis vähemalt 40 minutit aega. Nüüd toob siia maailma kõige pikem köisraudtee, mis viib soovijad üles vaid 11 minutiga.

Aardeid otsimas

Armeeniasse pole võimalik mitte armuda. Turisti haarab tunne, et see maa kuulub millegi iidse ja puhta juurde. Tema aardeid on võimatu üles lugeda. Need on ju mahlased granaatõunad, Sevani järve kristallselgus, mitmenäoline Ararati mägi, vanad legendid ja mis kõige tähtsam — siirad ja soojad inimesed.

Allikas: Psychologies, mai 2018