Peaminister Ratas märkis, et olulisima küsimusena tuleb arutusele rändetemaatika. Ta leidis, et Euroopa Liit peab olema küsimuse lahendamisel ühtne ja otsima tasakaalu. Ratase arvates tuleb jätkuvalt keskenduda välispiiridele, koostööle kolmandate riikidega ja tagasisaatmise tõhustamisele. Samuti on Ratase meelest oluline on toetada liikmesriike, kes on kõige suurema rändesurve all.

Lisaks rännet puudutavatele küsimustele tuleb arutlusele Euroopa Liidu ja Ameerika Ühendriikide suhteid, sealhulgas kaubandussuhteid.

Koos NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga arutavad ülemkogul osalejad EL-i ja NATO vahelisest koostööd ning eelseisvast juulikuist tippkohtumist puudutavaid küsimusi. Arutelu alla tuleb ka digivaldkonna, innovatsiooni ning maksudega seonduv.

Samuti räägitakse ülemkogul 2021. aastal kehtima hakkava Euroopa Liidu mitmeaastase eelarve läbirääkimiste ajakavast. Kavas on järgmiseks kuueks kuuks Venemaale suunatud majandussanktsioonide pikendamine.

Teisel päeval keskendutakse Brexiti läbirääkimiste hetkeseisule. Sellele järgneb euroala tippkohtumine, kus tuleb jutuks majandus- ja rahaliidu reform.

Ülemkogu eel allkirjastavad peaminister Ratas koos Läti, Leedu ja Poola peaministrite ning Euroopa Komisjoni presidendiga Jean-Claude Junckeriga poliitilise kokkuleppe Balti riikide elektrisüsteemide ühildamiseks Mandri-Euroopaga läbi Poola.

Samuti kohtuvad seoses ülemkoguga toimumisega seoses Eesti, Läti ja Leedu ning Euroopa Liitu kuuluva kolme Põhjamaa ehk Soome, Rootsi ja Taani riigipead ja peaministird.

Peaminister Ratas jõuab tagasi Eestisse reede õhtul.