"Hooldekodu kohtade ja omastehoolduse probleemid on Eestis üldteada, ammu aeg tegeleda. Sotsid on sotsiaalministeeriumis neli ja pool aasta ministrirollis olnud, lõpuks ka õige teema laual," ütles Michal Delfile.

Sotside plaani hindamiseks oleks Michali sõnul vaja vastust küsimusele, kes, mille eest ja kuipalju tulevikus maksab. "Põhimõtet, et omastehooldus paremini oleks korraldatud, toetan," sõnas Michal.

Tema sõnul on ka majanduslikult arukam, et inimesed saavad ka siis, kui lähedane vajab hooldust, tegutseda oma oskustega erialal, luues seal uut väärtust ja maksutulu. "Vajame vananevas ühiskonnas kvaliteetseid hooldusteenuseid homme rohkem kui täna. See tähendab kas teenusetarbija või maksumaksja suuremat panust, kolmas võimalus on lotovõit," nentis Michal.

Maksumaksja või teenuse saaja, näiteks pensionäri suurem panus on Michali hinnangul võimalik ainult siis, kui luuakse uut jõukust juurde, kasvavad sissetulekud ja pensionid.

"Tänasele valitsusele heidaks just seetõttu ette, et nende sammud on seni olnud pensionäride sissetuleku kahjuks. Töötavate pensionäride kõrgem maksustamine, maksuraha Lätti saatmine ning ümbrikupalga kasvu trend," loetles Michal. "See viimane teadupärast viib raha sotsiaaleelarvest, mis kasvataks pensione. Esimesed kaks viivad raha pensionäri taskust ja riigieelarvest," lisas ta.

Michali sõnul peaks suund aga olema vastupidine. "Kui on jõukust, siis kasvab ka pensionäri sissetulek ning maksulaekumine, nii saab pakkuda kvaliteetsemaid teenuseid rohkem neile kes vajavad."

Hooldusteenuste teemal tuleb Michali arvates ilmtingimata arutada, kuidas aidata eakaid kodus toime tulema. "Oma kodu on armas ning hooldekodusse minek on pigem paratamatus. Kodu kohandamise soov on hoolivam kui sõnum tulevasest hooldekodust," sõnas Michal. "Reformierakonna sotsiaalvaldkonna plaanides on kodu kohandamine arutelul omastehoolduse teiste plaanide juures." Kodude kohandamisel vastavalt vajadustele saaks Michali sõnul kasutada ka järgmise perioodi eurorahasid.