"Positiivne päeva algus :) Hommikul 6:43 aitasime metsavahel autos ilmale uue ilmakodaniku Mia - palju õnne," kirjutas brigaadi liige eile Facebookis. Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael sõnas täna Delfile: "Südamlikud õnnesoovid perele ja tänu ning tunnustus Tartu kiirabile. Ema ja laps on kliinikumis kosumas, nad palusid aega puhkamiseks."

Tänu ja tunnustuse kõrval saab Facebooki postituse teinud kiirabitöötaja otseselt tööandjalt noomida. Tartu kiirabi juhataja Ago Kõrgvee kinnitas Delfile, et pole välistatud, et see töötaja jääb isegi ametist ilma. "Võtan seletuskirja," rõhutas ta ja ütles, et mingi karistus kindlasti järgneb. Kõrgvee selgitas, et andmekaitseseaduse kohaselt ei tohi tervisehoiutöötajad patsiendi kohta andmeid avalikustada.

Praeguseks on postitus Facebookist kustutatud. Delfi on üritanud ka antud töötajaga ühendust saada, ent praeguseks pole see veel õnnestunud.

Valga sünnitusosakond suleti 1. juulist

Antud juhtum on seotud ka sellega, et Valga sünnitusosakond suleti - brigaad lihtsalt ei jõudnud Tartu sõita, sünnitus tuli enne vastu võtta. Valga sünnitusosakond suleti 1. juulist. Kohalikud olid selle vastu. Märtsi lõpus kogunesid Valga pered isegi haigla juurde, et haigekassa otsuse vastu meelt avaldada. Lapseootel emad kinnitasid, et teadmatus, kas ja millega nad jõuavad vajalikul ajal ligi saja kilomeetri kaugusele Tartusse, muudab nad enne sünnitust närviliseks.

Põlva haigla sünnitusosakond jätkab 2019. aasta lõpuni.

Riigihalduse minister Janek Mäggi sõnas aprilli lõpus "Aktuaalse kaamera" otse-eetris, et Eestis on võimalik sünnitada isegi põllu peal. "11 inimest Eestis sünnitab autos, selliseid asju juhtub kogu aeg. Valgas ja Põlvas on tingimused väga head ka pärast seda, kui valdav osa sünnitajaid hakkavad seda tegema Tartus, kus on ideaalsed tingimused olemas."