Liikumine Kõik Koos on kasvanud välja protestist aktsiisipoliitika vastu, kui Facebookist alanud meeleavaldus oodatust kõvasti suuremaks paisus. Mõnesaja asemel liikusid 24. veebruaril tuhanded autodega Läti poole. Nüüd sõidavad nad taas ja tahavad enamat, plaanis on uued aktsioonid. "20. augustil tahaks nõuda, et hakataks vastutama. See on esimene kord, kui otseselt midagi nõuame. Kui vaja, tuleme uute mustsärklastena. Järgmised meeleavaldused tulevad ministrite oma kodude juures. Nad tunnevad oma nahaga vastutust," täristavad liikumise juhtkujud sõnakuule.

Mida arvab säärasest Eesti olude kohta tavatult jõulisest plaanist kaitsepolitsei? Eesti on vaba maa, ent seaduste järgi ei saa kodudesse minna ei ilma kutsumata, ütles Delfile kapo pressiesindaja Harry Puusepp. „Põhiseaduse järgi on kodu püha. Kui midagi läheb seadusega vastuollu, siis õiguskaitseorganid talitavad vastavalt. Tänaval maja ees võib ikka meelt avaldada,“ lisas ta.

Meeleavalduseks tuleb aga teatavasti küsida luba, tuleb üritus kooskõlastada politseiga ja kohaliku omavalitsusega. Omaette halb uudis oleks Eesti demokraatiale kindlasti seegi, kui selguks, et igal pool mujal võib protestida palju kulub, ent valitsusliikmete elukohtade ette minna ei tohi.

„Meeleavaldamiseks on ette on nähtud ikkagi teatud kord ja inimestel on õigus meelt avaldada seni kuni seadusi järgitakse. Seadus järgi ei tohi ohustada kellegi elu ja tervist ega rikkuda avalikku korda,“ selgitas Puusepp.

„Meeleavaldus tuleb registeerida, ja tingimuseks on, et ei tohi ohustada või raskendada kaaskodanike elu, sealhulgas liiklemist- näiteks peab kiirabi saama tänavale ligi.“

Vaata kõnealust Delfi TV videot: