NATO tippkohtumise teisel päeval toimus koos Gruusia ja Ukraina riigipeadega töösessioon, mille fookuses olid partnerite kaitsereformid ja koostöö NATO-ga. Eraldi töösessioonil käsitleti Afganistani julgeolekuga seonduvat. Samuti arutati täna taas kaitsekulutusi.

Sellel aastal möödub 10 aastat Bukaresti tippkohtumisest, kus liitlased kinnitasid, et Gruusiast saab tulevikus alliansi liige. Samuti möödub 10 aastat Venemaa agressioonist Gruusia vastu.

„Eesti seisab vankumatult NATO kõige edasijõudnuma partneri, Gruusia selja taga ning ei kavatse kunagi tunnustada Lõuna-Osseetia ja Abhaasia okupatsiooni,“ lausus peaminister Ratas. „Niisamuti jätkab Eesti Krimmi annekteerimise mittetunnustamist ning Ida-Ukrainas toimuva agressiooni hukkamõistmist. Julgustame Ukrainat jätkama riigi reformimisega ning keskenduma euroatlantilistele püüdlustele.“

Tippkohtumisel räägiti ka Afganistani väljaõppe- ja nõustamismissiooni suurendamisest. Eesti avaldas töösessioonil toetust kõiki osapooli kaasavale poliitilisele protsessile, mis tagaks Afganistanis rahu ja stabiilsuse. Eesti panustab alates tänavu juunist 40 kaitseväelasega Afganistani väljaõppe- ja nõustamismissiooni ning jätkab sealsete arengukoostöö projektide toetamist.

Töösessioonide vahepeal arutasid liitlased kaitsekulutuste üle. „Liitlaste seas valitseb üksmeel, et NATO-le ollakse pühendunud ning kaitsekulusid tuleb tõsta. Euroopa ja Kanada on viimase nelja aasta jooksul märgatavalt tõstnud oma kaitsekulutusi. Oleme liikumas õiges suunas,“ ütles Ratas.