Pank töötas välja väga nutika lahenduse. Nad korjasid kokku andmeid nii meeskondade kui mängijate kohta, kasutasid tehisintellekti, mis ennustas ette faktoreid, mis võivad mängude tulemusi mõjutada. Nad simuleerisid miljon võimalikku turniiri kulgemise võimalust. Mudelit täiendati mängude ajal, kuid selle tulemused olid pidevalt valed. Kindlasti ei pannud see tark süsteem finaali Prantsusmaad ja Horvaatiat.

Hiljuti twiitis üks ekspert, et nüüd on võimalik eliitpankurite üle naerda, sest sarnaseid keerulisi mudeleid kasutatakse ka investeermisotsuste tegemiseks.

Samas ei ütle Goldman Sachs oma klientidele kunagi, et tehke oma otsused vaid nende mudelite järgi. Me ei saa tulevikku hinnata vaid mineviku andmete pealt. Lisaks ei andnud see mudel ühelegi meeskonnale üle 18,5-protsendilist võiduvõimalust. Kogu loo õpetus võiks olla, et tänapäevased tehnoloogiad nagu suured andmed ja tehisintellekt ei pruugi muuta statistilist prognoosimist täpsemaks.

2014. aastal ütles panga tunduvalt tagasihoidlikum süsteem, et finaalis mänguvad Brasiilia ja Argentina ning esimene võidab 3-1. Seejuures pidi Brasiilia võitma poolfinaalis Saksamaad 2-1. Me kõik teame, kuidas see läks. Toona ütlesid Goldman Sachi sakslasest ökonomistid naljatledes, et on palju olulisemaid asju kui see, et sul on õigus.

2014. aastal õnnestus rumalamal süsteemil arvata õigesti ära neljast poolfinalistist kolm. 2018. aastal pani pank poolfinaalidesse Brasiilia, Prantsusmaa, Saksamaa ja Portugali. Teadagi jõudis neist esimese nelja sekka vaid Prantsusmaa. Pank prognoosis võitjaks Brasiiliat, kes oleks pidanud finaalis alistama Saksamaa.

Pank uuendas pidevalt oma mudelit. 29. juunil oli finaaliks Brasiilia - Hispaania, 4. juulil Brasiilia vs Prantsusmaa. Viimane hinnang oli Inglismaa ja Belgia.

Ka teistel pankadel ei läinud hästi. UBSi tark süsteem pakkus suurima võiduvõimalusega riigiks Saksamaad, kellele järgnesid Brasiilia, Hispaania ja Inglismaa. Kihleveokontorid ja akadeemikud, kes nedega koostööd teevad, ei suutnud samuti paremini prognoosida.

Goldman Sachi möödapanek on aga ehk huvitavaim. Moodne tehnoloogia võimaldab uskumatu detailsusega modelleerimist. Jalgpallimängu tulemust võivad aga mõjutada mängijate vigastused, meeskonnasisesed konfliktid, kohtunike tegevus, ilm, treenerite vead või hiilgavad individuaalsed sooritused. Veel keerulisem on aga prognoosida suurte korporatsioonide, tegevusvaldkondade või riikide tulevikku.