Riigi ilmateenistuse sünoptiku Taimi Paljaku sõnul on kuuma ilmaga samaaegselt esinev külm veetemperatuur nii Soome kui ka Pärnu lahe äärsetes randades tingitud idakaare tuulte tekitatud süvaveekerge nähtuse tõttu. Veetemperatuuri tõusu on oodata nädalavahetusel, mil alaneb veidi ka soojus ja saabuvad hoovihmad.

Paljaku sõnul tekib tugeva idatuule tõttu Soome ja Pärnu lahes pindmise soojema veekihi kandumine avamerele ja selle tagajärjel jaheda süvavee kõrgenemine rannikumeres ehk teisiti öelduna süvaveekerge või uhtvool.

Eriti tuntav on kontrast Soome lahel, mis on Liivi veelgi lahest sügavam. Läänemaal Dirhamis mõõdeti veetemperatuuriks täna isegi kaheksa kraadi, samal ajal kui lähedal Haapsalus on vesi 23 kraadi.

"Eelnevatel suvedel on olnud juhtumeid, kus veetemperatuur langeb eeltoodud nähtuse mõjul 20 kraadilt ligi 5 kraadini," ütles Paljak täna Delfile.

Vee soojenemist Soome ja Pärnu lahtede rannikul on oodata nädalavahetusel, mil tuul jääb kõigepealt vaiksemaks ja seejärel pöördub loodesse.

Soojad ilmad Eestis aga jätkuvad, ent nädalavahetusel sajab hoovihma ja õhutemperatuur jääb pisut alla kolmekümne kraadi.