2014. aastal sõlmisid Reformierakond ja sotsid koalitsioonilepingu, kus öeldud: "Toetame aktiivseid tööturumeetmeid ja elukestvat õpet tööinimestele, nimetame Töötukassa Töökassas. Loome tööturuteenuse, mis lubab Töökassa ja tööandjate toel ennetada töötuks jäämist regulaarse täienduskoolituse abil." Antud koalitsioon oli võimul 2014. aasta märtsist kuni 2015. aasta märtsis toimunud riigikogu valimisteni.

Kuigi idee pärineb Reformierakonna juhitud valitsuselt, ollakse praegu väga kriitilised. Näiteks Aivar Sõerd märkis: "Töötukassa nimemuutmise asemel tuleks hoopis langetada töötuskindlustuse makse määra."

Täna saatis ta täpsustuse. "Seoses töötukassa ja haigekassa nimemuutusega tahtsin öelda seda, et olen kriitiline mitte ainult nimemuutuse maksumuse suhtes, aga veelgi enam sisulise poole pealt. Minu kriitika puudutab eelkõige töötukassat. Töötukassale on järjest enam sokutatud ülesandeid, millel pole otseselt töötuskindlustusega pistmist ja mida tuleks rahastada hoopis sotsiaalministeeriumi üldisest eelarvest, mitte tööjõu kasutamisega seotud töötuskindlustusmaksetest," arutles ta. "Kuna töötukassas on vaba rahalist ressurssi, siis üritataksegi sinna lükata sotsiaalministeeriumi eelarve kulusid, millel vähegi on mingisugust pistmist tööturuvaldkonnaga ja töötamisega. Sellest ka suur tung nime muutmiseks. Kui 2014. aasta koalitsioonileppes üritati selliseid arenguid lepingus fikseerida, siis tulebki ka tolle koalitsioonileppe suhtes kriitiline olla."

Urmas Paet aga ütles eile Delfile, et keegi on Eesti tegelikust elust
olulisel määral võõrdunud: plaan kulutada miljon eurot riigiasutuste nimevahetusele saab põhineda küll vaid kuumadest ilmadest tingitud mõtlemisvõime kaotamisel. "See on uskumatu, et Eesti riigivõimu juures olijad saavad üldse millegi nii jaburaga välja tulla, et kulutada ligi miljon eurot lihtsalt haigekassa ja töötukassa nimevahetusele. Mingi reaalsustaju ja vastutustunne võiks siiski olla," lisas ta.

Delfi uuris täna, kas kriitika pole veidi vastuoluline: Reformierakond selle mõtte (vähemasti töötukassa puhul) ise ju välja pakkuski algselt.

Paet ütles, et siin pole midagi vastuolulist. "Ma pole kriitiline niivõrd nimevahetuse suhtes, kuivõrd selle summa suhtes, mida plaanitakse selleks raisata. Sellise rahakuluga seda teha ei tohiks. Nii nagu juba eile ütlesin, on sotsiaalministeeriumi haldusalas hulk rahapuuduses vaevlevaid valdkondi. Ja selles kontekstis on ligi miljoni euro raiskamine ametiasutuste nimevahetuseks lihtsalt küüniline.
Lisaks pole tegemist sotsiaalvaldkonna kõige pakilisema probleemiga."

Endine peaminister Taavi Rõivas lisab omalt poolt, et talle näib, et ministrid ja kassade juhid ei ole saanud aru inimeste pahameele põhjusest. "Küsimus ei ole mitte nimevahetuses, vaid külluslikuna planeeritud kuludes. Igaüks, kellele on usaldatud õigus otsustada maksumaksja raha kasutuse üle, peab selle õigusega hoole ja vastutustundega ümber käima. Kahe asutuse nime on võimalik vahetada ka selleks miljon eurot kulutamata," selgitab ta.

"Minul isiklikult ei ole midagi selle vastu, kui haigusest saab nimes tervis ning töötusest töö. Ehk peegeldabki asutuste sisu ja eesmärke paremini. Tehke see ilma raha tuulde pildumiseta ning olen kindel, et lahtub ka inimeste pahameel."