"Washingtonis nähtud reaktsioonid nii Trumpi tugevate toetajate kui kogu avalikkuse poolt olid kiired, teravad ja täiesti üheselt hukkamõistvad," ütles Pentus-Rosimannus Delfile.

USA julgeolekuasutused ja kübereksperdid on Pentus-Rosimannuse sõnul teinud põhjaliku töö ning andnud oma selge hinnangu. "Nii vabariiklastest kui demokraatidest Kongressi liikmete jaoks on tänaseks väljaspool kahtlust fakt, et Kreml sekkus viimastesse valimistesse mõlema suure partei e-mailidesse häkkides ja infoga manipuleerides," rõhutas ta.

Toimunud rünnak on Pentus-Rosimannuse kinnitusel teema, mida võetakse nii Kongressis kui julgeolekuga tegelevates asutustes erakordselt tõsiselt. "12 Vene sõjaväeluure töötajale on juba esitatud süüdistus valimistesse sekkumises ja samal ajal käib töö ja ettevalmistus, et parandada võimekust taolistele rünnetele vastu seismiseks," ütles ta. "Ka sel nädalal käis Trumpi ja Putini kohtumisega samaaegselt Washingtonis senaatorite Mark Weberi ja Marco Rubio eestvedamisel plaani tegemine, kuidas rünnakute eest kõige paremini kaitsta."

Kremli eesmärk on Pentus-Rosimannuse hinnangul lõhkuda ühtehoidmine lääneriikide sees ja vahel. "Infosõja rünnakutes sobivad neile kõik relvad alates demokraatlike institutsioonide ja demokraatliku süsteemi diskrediteerimisest, infooperatsioonidest, häkkimisest, manipuleerimisest kuni küberrünnakuteni. Need kõik on ühe kurja erinevad kombitsad," märkis ta.

Nädala algul Atlantic Councilis toimunud arutelu tulemusel valminud ühissoovitused on Pentus-Rosimannuse sõnul esimene samm. "Kõik kohtumised senaatorite ja kongresmenidega kinnitasid üle, et Kongress on välispoliitilise joone hoidmisel tugev. Meie suhted USA-ga on sügavad ja kindlad, Eestit teatakse kui usaldusväärset ja head liitlast, seda tahame parlamendi ja Kongressi vahel otsekontakte hoides ka kindlustada," toonitas ta.