Eesti Päevalehe kultuurireporter Keiu Virro võttis seepeale jalad selga ja otsis Tallinnast üles need Tauno Kangro kujud, mida saab ilma lennupileti ja turvakontrollida kerge vaevaga näha.

Legendaarse skulptori kujud "Enne suudlust" ja "Peale suudlust" peaksid erutama Musumäel iga romantiku unistusi. Kuid palju keerulisem oli tehniliselt valmistada kuju "Hetk enne suudlust", sest suudlevate huulte vahele tuli jätta väga väike pragu.

Vähesed teavad, et karaokebaari kõrvale end mugavalt istuma seadnud "Lehm" on pärit Kangro haamrist. See on tegelikult küll austraallaste lemmik-lihaveis angus, aga selfisid saab sellega igaüks teha.

Vanalinna seiklusrikkamat punkti kaunistab nööpidest kuldseks hõõrutud "Õnnelik korstnapühkija". Isegi kuju sisse õnnistanud Savisaar olevat öelnud, et linnas, kus tegutseb palju korstnapühkijaid, elavad õnnelikud inimesed. Arvestades öötundidel ümber selle kuju toimuvat sagimist, võib nii öelda küll.

Toompargis vedeleb "Puhkaja". Tema suured varbad näivad küll peast vaid natukene väiksemad ning tekitavad küsimuse anatoomilisest korrektsusest, kuid ometigi on "Puhkaja" kõrval endalgi hea lesida.

"Mustamäe kaunitar" võtab päikest aasta ringi Pardi tiigis. Teda pole mõtet siiski endaga kaasa võtta, sest kaunis neiu kaalub lausa kaks tonni.

Mustamäe Männi pargis asuv "Mõtlik mees" valvab autojuhte ning hirmutab jalakäijaid 28 tonni karmi graniidiga.

Need on vaid mõned Kangro kujud, neid leiab veel mujaltki. Näiteks võib vaadata karmi eestimaist kunsti Kuresaares, kus asub "Suur Tõll ja Piret said hea kalasaagi" või neil pikkadel Tallinn-Tartu sõitudel pakub brutaalset ilu "Kalevipoeg kündmas" Põltsamaal. Laagrist leiab armsa kuju "Suur saak" või Maardust "Kihnu Jõnni". Ei maksa unustada, et ka Rakvere kuulus tarvas pole sinna ise tekkinud. Kangro kätega tehtud ja toodud.

TAUNO KANGRO-KALEVIPOEG KÜNDMAS
Tauno Kangro skulptuur Laagris
6SIKK16SEP08J08.jpg