"Juba mitu nädalat järjest kulgeb meil õhuvool ida-lääne-suunaliselt. Soojuse ja niiskuse importijateks on põhiliselt Lääne-Venemaa madalrõhkkonnad. Eelmisel nädalal jäid tugevad hoovihmad ühes äikesega pidevalt Kesk-Eestisse ja Edela-Eestisse ning mujal Eestis püsis kuiv ning päikesepaisteline ilm," seletas Kiitsak.

Kiitsaku sõnul on põhjus, miks Peipsi ääres ja Kagu-Eestis pole vihma sadanud, seotud idavoolu ja Peipsi järvega. "Päevasel ajal esineb Peipsi kohal ning selle äärealadel inversioon, mis tuleneb temperatuuride märkimisväärsest erinevusest veepinna ja kõrgemate õhukihtide vahel, mistõttu on pilvede areng piiratud.

Selle tagajärjel hajuvad ka need üksikud rünkpilved mis arenevad ja nii ongi seal piirkonnas ilm vähese pilvisusega ja võrdlemisi kuiv," ütles Kiitsak.

Pilved eelistavad tekkida Virumaal või Kesk-Eesti ümbruses. Kuna tuul on valdavalt idast või kirdest, siis liiguvad ka pilved lääne või edela suunas ja saavutavad oma suurima intensiivuse just seal Kesk-Eestis, Edela-Eestis või Lääne-Eestis.

Kuiva üle kurdetakse ka Loode-Eestis ja saartel. Neid piirkondi mõjutavad suuresti Läänemerelt puhuvad tuuled ja kuna õhuvool on idast, siis ei jõuagi sinna midagi erilist.

Kiitsak usub, et augusti alguses on õhurõhk veel mitmel pool Põhja-Euroopas tavapärasest kõrgem ja võib-olla alles järgneva 1-2 nädala pärast hakkab kõrgrõhkkonna mõju vaikselt nõrgenema.

"Kui see juhtub, siis on lootust, et õhuvool pöördub edelasse või lõunasse. Nii jõuaksid ka madalrõhkkonnad ühes leevendavate vihmade ja kohatise äikesega Läänemere ümbrusesse ning ilm muutuks natuke jahedamaks," kinnitas Kiitsak.