"Surnud kalu on kilomeetrite kaupa, ka Kauksis. Mõnes piirkonnas on neid tihedamalt, mõnes veidi hõredamalt. Üldjoontes on kogu rannajoon täis neid," ütles Keskkonnaministeeriumi pressiesindaja Kadri Kauksi Delfile.

"Hetkel on kalda ääres vees ulpivad kalad, kes neid surnud kalu söövad ja ka linnud on platsis, kes sööta otsivad," ütles Kauksi.

Kauksi märkis veel ära, et surnud kalu on olnud iga aasta, kuid taolist pilti nähakse esmakordselt. "Ei ole teada, et eelnevatel aastatel oleks olnud mingisugust koristust. Küll aga ei ole nähtud sellist laipade hordi varem."

Mis puudutab kaladega samas veekogudes ujumisse, siis ei Kauksi sõnutsi ei tohiks inimestele see liiga teha. "Selge on see, et see on ebameeldiv, palavas ja roiskunud kalade keskel ujuma minna aga eile näiteks päevitas mõni inimene täitsa vabalt," lisas Kauksi.

Delfi fotograaf käis kohal Kallaste supelrannas ning vahendas, et sealne rand on puhtaks tehtud. Hais pidavat olema kange, kuid inimesed on sellest hoolimata ujumas ja päevitamas. Piltnik võrdles, et turul kalapoest läbi astumine on Peipsi ääres ninna paiskuva lõhnaga köömes.

Rohkem koristust hetkeseisuga tõenäoliselt ei tehta. "Kilomeetrite viisi on erakinnistud, kuhu juurde ei pääse aga avalikud kohad koristati täna kell 8 hommikul ära," kinnitas Peipsi valla keskkonnaspetsialist Maimu Arro. Ta lisas, et inimesed, kes tegelevad puhkemajutustega koristavad samuti iseseisvalt ning leidunud on ka vabatahtlikke koristusega abistamisel.

Delfi fotograaf käis piilumas ka Varnjas, kus on kalu väiksema laine tõttu rannaribale vähem uhutud. Kohalik mees rääkis seal, et korjas hommikul hulga kalu rannalt juba ära. Hetkel ei ole kehtestatud antud piirkonnas kalapüügi keeldu.