Tänane päev tõi EKRE toetajatele rõõmusõnumi, sest nende lemmiku toetus viimases küsitluses tõusis 22 protsendini. Kui erakonna aseesimees Martin Helme seda oma sotsiaalmeedia lehel kommenteeris, järgnesid õnnitlustele toetajate kommentaarid, milles paluti jääda endale truuks.

"Praegu ikkagi ongi lootus ainult teil. Et te siis ei unusta, mida on lubatud. Et te ei unusta, et teie taga seisame meie - rahvas, kes me teid veel usume ja ainult teile veel loodame. Et ei tuleks salajasi kannapöördeid, kokkumänge, kus rahvas jälle unustatakse! Enam ei suuda seda üle elada. Niiväga tahaks loota, et saate globalistlikele pärdikutele piiri panna ja kommunistid ja padupeded tagasi püünedelt maha tirida," kirjutas neist üks.

"Ärge siis oma toetajate ootusi maha mängige," kirjutas teine.

Taolised kommentaarid on EKRE poliitikute sotsiaalmeedia kontode seintel tavalised. Erakonna esimees Mart Helme selgitas seda sellega, et nende valijad on varasemalt niivõrd palju pettumusi üle elanud.

"On omal ajal toetatud Res Publicat, Rohelisi, Vabaerakonda, pettumusi on aastakümnete jooksul väga palju üle elatud," rääkis Helme. Sellepärast ongi inimestel mure, et praegu jah räägitakse meeldivat juttu sellest, mida tuleb õigesti teha, aga kes teab, mida seal valitsuses tuleb teha, kui tuleb koalitsioonis kompromisse teha.

"Et pärast kompromisside käigus lahjendatakse kõik ära ja pärast on suur pettumus," rääkis Helme.

Toetajate rahustamiseks ajab EKRE oma joont. "Oleme selgitanud inimestele, et kui tuleb koalitsioon, siis kindlasti tuleb mingid küsimused kalevi alla panna, aga on ka mingid küsimused, mis tahame igal juhul koalitsioonilepingusse sisse saada. See on teatud määral läbirääkimiste küsimus," rääkis Helme.

Ta ütles, et pole mõtet praegu spekuleerida, mida saab kohe ära teha ja mis tuleb edasi lükata, sest see sõltub valimistulemusest. "Me soinistuma küll ei hakka, selle peale võtan küll mürki," ütles ta. Timo Soini on Soome Põlissoomlaste erakonna endine esimees, keda tuuakse tüüpilise näitena poliitikust, kes opositsioonis oli väga võimukriitiline, aga kes valitsusse saades jättis kõik asjad vanaviisi.

"Me ikka tahaks olla sellised, nagu me oleme," ütles Helme.

EKRE juhtkond kuulab hoolikalt oma toetajate arvamust. Kahe aasta eest presidendivalimistel oli EKRE esialgu Kersti Kaljulaidi toetaja. EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles tollal ERR-ile, et vaimustuses tema erakonnakaaslased presidendiks kandideerinud Kaljulaidist ei ole, kuid Kaljulaid võib nende toetusega arvestada. "Tuleb meilt kuus või seitse häält pole hetkel oluline," rääkis ta tollal.

Sellele järgnes aga EKRE toetajate väga raevukas reaktsioon sotsiaalmeedias, mistõttu EKRE juhtkond pidi oma seisukohtasid muutma ning EKRE hääletas riigikogus Kaljulaidi vastu.