Tänases Eesti Päevalehes ilmus lugu sellest, kuidas internetis müüdavate imetoodetega tõmmatakse haneks inimesi, kellele lubatakse kiiret salenemist ja haigustest vabanemist. Eesti Arstide liidu tegevjuht Katrin Rehemaa sõnas Delfile, et liit tunneb juba pikemat aega muret Eestis leviva tervist ohustava käitumise pärast.

"Inimesed kasutavad tõendamata toimega, sageli ka mürgiseid aineid, mida usutakse parandavat tervist ja ravivat haigusi. Enamasti õhutavad seda tegema meditsiinihariduseta isikud, kelle eesmärk on „imeravimite“ müügist tulu saada – tegemist on lihtlabase pettusega."

"Arstid ei tohi tõendamata raviomadustega aineid ravimisel kasutada ega neid patsientidele soovitada. Kui reklaamides esinevad väljamõeldud „spetsialistid“, siis teadusliku meditsiini ja arstide mainele see muidugi kasuks ei tule, aga vähegi kriitikameelt omavad inimesed saavad loodetavasti aru, et kui miski on liiga hea, et tõsi olla, siis see tavaliselt ei olegi tõsi," nentis Rehemaa.

Ta lisas, et alternatiivmeditsiin on väga lai mõiste, mille alla kuulub ka tunnustatud täiendavaid ravimeetodeid, näiteks nõelravi jt. "Paljude kergemate haiguste puhul on abi rahvameditsiinist ja ravimtaimedest. Viinasokkide ja kartuliauru toime ei ole küll kliiniliste uuringutega tõendatud, kuid nende positiivne mõju on füsioloogiliselt põhjendatud ja aegade jooksul kinnitust leidnud. Niisugused meetodid erinevad oluliselt lihtlabasest posimisest ning täiendavad teaduslikku meditsiini, kuid ei asenda seda."

Rehemaa rõhutas, et ka ajakirjandus peaks terviseteemade käsitlemisel olema väga ettevaatlik, et valeinfo levikule ja libaravimite kasutamisele mitte kaasa aidata. "Kui tegemist ei ole teaduspõhise infoga, siis tuleks sellele selgelt viidata ja võimalusel lisada vastava ala asjatundja kommentaar."