Õiguskomisjon kuulas tänasel istungil piiri ehitamise eest vastutavate ametkondade selgitusi idapiiri ehituse ajagraafiku, projekti ja maksumuse asjus.

Lepiti kokku, et 12 päeva jooksul saadab politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Elmar Vaher komisjonile ülevaate, mis takistab piiri kiiremat ehitust ja ettepanekud, milliseid õiguslikke või muid initsiatiive saaks riigikogu võtta.

Komisjoni istungil selgus, et Euroopa Liidu vahendite kaasamist piiriehitusse kaalutakse, küll aga võiks esimehe Jaanus Karilaiu hinnangul lobitöö sel suunal aktiivsem olla.

Samuti tekitas komisjonis küsimusi väide, et piiriehituse aeg pikeneb ehitussektori alajõudluse tõttu. "Kui tegu on Euroopa Liidu välispiiriga, siis kas ei oleks variant kaasata ka rahvusvahelist ehitustööjõudu," ütles Karilaid.

"Idapiir on olnud narko- ja inimkaubanduse üks transiitteid. Seetõttu on piiri kiire valmimine ning sellise kaubanduse tõkestamine ja likvideerimine oluline julgeolekuküsimus," teatas Karilaid.

Kui PPA tegi 2015. aastal esialgse hinnangu idapiiri väljaehitamise hinna ja ajagraafiku kohta, tuli esialgne vastus, et piiri saab välja ehitatud 2019. aastaks ning see maksab 79 miljonit.

Hiljem hakkas idapiiri hinnasilt järjest kasvama ja viimastel andmetel valmib see 2026. aastal. Hind on koos hooldusega 320 miljonit. Väljaehitatud idapiiri hooldus läheb igal aastal maksma seitse miljonit.