Kohtus süüdi mõistetud kurjategijad, kes vanglas karistust kannavad, ei ole Eestis valida saanud. Eeluurimise ajal vahi all viibivatel kahtlustatavatel on siiski valimisõigus, sest neid pole süüdi mõistetud.

Romeo Kalda ja Andrus Erik olid aga süüdi mõistetud. Neist esimene kannab politseiniku tapmise ja mitme muu jõhkra kuriteo eest kahekordset eluaegset vangistust. Teine on kõikvõimalike kuritegude – tapmine, röövimine, vahi alt põgenemine, kelmus – eest kaua vangis olnud.

Eesti riiki said Kalda ja Erik nöökida seetõttu, et juba 1993. aastal ratifitseeris Eesti Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni, mille järgi Euroopa inimõiguste kohus (EIK) on teinud rea otsuseid. Need on kohustuslikud kõigile konventsiooni osalistele.

Näiteks otsustas inimõiguste kohus lahendis Hirst vs. Ühendkuningriik, et britid peavad valimiskasti juurde laskma vangistatud mõrvari. Mitte seetõttu, et mõrvar peaks kindlasti saama otsustada, kes riigis seadusi vastu võtavad, vaid seetõttu, et Ühendkuningriik välistas kõikide vanglakaristust kandvate isikute valimisõiguse. Täpselt nagu Eesti seni.