Selleks, et saaksid teada, kuidas endale parem tulevik kindlustada, toome välja 10 märki, mis näitavad, et sa pole praegu kohe kindlasti õigel teel.

1. Näed küll palju vaeva, aga ei tee tarku otsuseid

Koolis õpetatakse meile, et kui teed palju tööd, jõuad elus ka kaugele, aga see on kõigest pool õpetusest. Kui kõik, mida sa teed, ongi lihtsalt raske töö, ei saa sa kunagi rikkaks. Selleks, et edukas olla, pead ka tarku otsuseid tegema, näiteks õppima raha investeerima, et su raha saaks ise sulle veel rohkem raha teenida. Investeerida saab ka ilma suuri riske võtmata ja palju vaeva nägemata. Sul ei pea selleks isegi tohutult palju aega olema.

2. Keskendud liiga palju säästmisele, aga mitte raha teenimisele

Veel üks viis, kuidas targemaid otsuseid teha? Suurenda oma sissetulekuid, mitte ainult sääste. Selleks, et rikkust kasvatada, on muidugi vaja ka säästa, aga ainult sellele keskendumise asemel hakka ka mõtlema, kuidas saaksid oma sissetulekuid suurendada. Kas teadsid, et enamikul miljonäridel ongi mitu erinevat sissetulekuallikat ja nad on ka väga head säästjad.

3. Ostad asju, mida sa ei vaja

Kui elad üle oma võimete, ei saa sa mitte kunagi rikkaks. Isegi, kui su palka tõstetakse, ei anna see sulle õigustust oma eluviise muuta. Kas teadsid näiteks, et miljonär Grant Cardone ei ostnud endale esimest luksuskella ega -autot enne, kui tema ärid ja investeeringud tagasid talle kindla sissetuleku ning ta sõitis ka miljonärina veel tavalise Toyota Camry’ga.

4. Lepid kindla palgaga

Keskpärased inimesed valivad selle tee, et neile makstakse kindlal ajal kindlat palka, aga rikkad saavad palka tulemuste eest ja on tavaliselt iseenda bossid. See ei tähenda, et kindla palgatööga ei ole võimalik palju teenida, aga see on palju aeglasem ja ohutum tee rikkuseni. Kui tahad kiiresti rikkaks saada, on iseendale ülemuseks olemine kiirem tee.

5. Sa pole kunagi investeerinud

Üks kõige efektiivsem viis aja jooksul raha teenida, on seda investeerida ja mida varem sa alustad, seda parem. Miljonärid investeerivad keskmiselt 20% oma iga-aastasest sissetulekust. Nende väärtust ei hinnata selle järgi, kui palju nad iga aasta teenivad, vaid kui palju nad on aja jooksul säästnud ja investeerinud.

6. Ajad taga kellegi teise unistust, mitte iseenda oma

Kui soovid edukas olla, pead oma tööd armastama ja see tähendab, et pead kirglikult ja sihikindlalt oma eesmärke püüdma. Paljud inimesed kipuvad ajama taga kellegi teise unistusi (näiteks vanemate või abikaasa), aga ühel hetkel mõistad, et oled ise õnnetu.

7. Sa ei julge oma mugavustsoonist väljuda

Kui soovid rikkam või edukam olla, pead aeg-ajalt leppima ka teatava ebamugavustundega. Rikkad inimesed ei karda selliseid hetki, sest nad teavad, et miljonäriks saamine pole lihtne ja mugavustsoonis mõnulemine võib sellele hoopis vee peale tõmmata.

8. Su rahal pole eesmärki

Kui soovid ise oma rikkust kasvatada, saab see protsess olema lihtsam ja nauditavam, kui sul on paigas kindlad finantsilised eesmärgid. Kas sa soovid endale maja ehitada? Elada välismaal? Kord kuus reisida? Mõnusat pensionipõlve kindlustada? Pane need eesmärgid kirja!

9. Esmalt raiskad ja siis säästad

Kui tahad rikkaks saada, maksa endale esimesena palka. Enamik inimesi kipuvad palgapäeval oma raha kohe kellelegi teisele andma (poele, restoranile, üürileandjale…), aga raiskamise asemel peaksid esmalt hoopis säästma.

10. Arvad, et rikkus on käeulatusest kaugel

Keskmine inimene arvab, et rikkus on privileeg, mille osaliseks saavad ainult väga õnnelikud inimesed, aga tegelikult on ka sul võimalik rikkaks saada. Alusta sellest, et küsid endalt, miks see ei võiks sina olla. Järgmisena hakka suurelt mõtlema. Rikastel inimestel on suured ootused. Miks mitte näiteks 1 miljon eurot?

Allikas: Travel + Leisure