Statistikaamet andis teada, et tehakse ettevalmistusi rahvastikuloenduseks, maist oktoobrini tehakse leibkonna ja elukoha andmete võrdlusuuringut, millega testitakse registripõhise rahva ja eluruumide loenduse metoodika kvaliteeti. Uuringus küsitletakse 30 000 inimest üle Eesti nende kodustel aadressidel.

"Hoolimata uuringu pikast nimetusest on küsimustik üsna lühike ja lihtne ning selle täitmine ei võta aega rohkem kui viis minutit." selgitas statistikaameti kommunikatsioonispetsialist Toomas Viks.

"Enamik inimesi suhtub küsitlusse mõistvald ja on meelsasti nõus koostööd tegema. Mõned inimesed võivad olla umbusaldavad ja ettevaatlikud," nentis Viks. Kuna statistikaamet on riiklik uuringute korraldaja, loodetakse inimeste teadlikkusele.

Siiski on iga inimese olukord kordumatu, mistõttu on inimestel õigus uuringust loobuda. "Sel juhul läheb tervikpildist üks kild kaotsi. Küsitluses osaledes annab iga vastaja panuse, et riik saaks meid kõiki puudutavaid otsuseid tehes tugineda tõsele ja usaldusväärsele teabele" jätkas Viks.

Enne uuringu algust saadetakse kõigile valimisse sattunud aadressidele kiri, kus tutvustatakse uuringu eesmärki ning antakse teada, kes ja kuidas võtab uuringusse valitud inimesega ühendust.
Küsitluse teeb statistikaameti professionaalne küsitleja, kes on kohustatud kohtumisel esitama oma töötõendi ja tutvustama ennast.

Kui inimesel tekib kahtlus, et temaga ühendust võtnud inimese näol ei pruugi olla tegu Statistikaameti küsitlejaga, siis soovitame helistada Statistikaameti klienditoe telefonil 6259 100.

Kodusid külastades ei sekku küsitleja vastajate pereellu ning ei esita ühtegi küsimust, mis ei puuduta otseselt intervjueerimist. Kõik kodudes nähtu ja kuuldu on konfidentsiaalne, seda ei tohi arutada oma tuttavate ja pereliikmetega. Olgu siinkohal öeldud, et kogutud andmeid kasutatakse ainult üldistatult, kellegi andmeid eraldi ei vaadelda. Statistikaamet tagab kõigi vastajate andmete kaitse riikliku statistika seaduse ja isikuandmete kaitse seaduse alusel.

Uuringu tulemused avaldab statistikaamet 2018. aasta lõpus. Lisainfot küsitluse kohta saab lugeda siit.