Õppeväljasõidu korraldasid kaitseväe ühendatud õppeasutuste keskastmekursuse õppurid, kelle eestvedamisel külastati mullu sarnasel üritusel Suwałki maakitsust Leedu-Poola piiril.

„Sellised suvelõpu kaitseväe juhtkonna väljasõidud koos keskastmekursuse õppuritega, kellest saavad tulevikus kaitseväe erineva taseme juhid, on parimaks võimaluseks tihendada sidemeid tänaste ja tulevaste juhtide vahel,“ ütles kaitseväe juhataja kindral Riho Terras, kelle sõnul aitavad üheskoos lahendatud ülesanded ja sisukad arutelud kaasa vastastikusele mõistmisele ja ühistunde tekkimisele.

Laiemalt käsitleti kolme päeva jooksul tänaseid sõjalise riigikaitse põhiprobleeme, sealhulgas riigi sõjalist ja poliitilist tegevust, mille eesmärgiks on tõkestada mõne muu riigi või organisatsiooni sõjalist ligipääsu või operatsiooni teatud alal, mida tuntakse rahvusvaheliselt ka lühendina A2/AD. Väljasõidu tulemused toetavad järgmise riigikaitse arengukava koostamist ja igapäevast sõjalise kaitse planeerimist.

Ühe konkreetse näitena analüüsiti merel, maastikul ja klassiruumis operatsiooni Albion ehk Tagalahe dessanti, mis oli keiserliku Saksamaa suurim ja edukaim meredessantoperatsioon Esimese maailmasõja ajal. Operatsioon algas 17. septembril 1917 dessandiga Tagalahte ja lõppes 21. oktoobril 1917 ning selle tulemusena hõivati Saaremaa, Muhu ja Hiiumaa, millega algas Saksa okupatsioon Eestis.

Tegu oli ühe esimese modernse, logistiliselt ja taktikaliselt hästi läbi viidud ühisoperatsiooniga maailmas. Paljude riikide nagu USA, Briti, Saksamaa, Šveitsi, Jaapani, Eesti, Taani, Rootsi sõjaväed analüüsivad Albioni operatsiooni oma õppeprogrammis.