Lääneranna valla haldusreformi eelne Lihula valla avaliku korra eeskiri näeb ette, et avaliku ürituse korraldamiseks on vaja teavitada vallavalitsust ja valla konstaablit vähemalt seiste päeva enne ürituse algust. Lääneranna vallvanem Mikk Pikkmets lausus, et vastavat teadet pole vallavalitsusele laekunud.

"Lugesin üritusest pressiteatest ning vaatasin üritust Facebookis, mingisugust teavitust, mida eeskiri ette näeb, pole EKRE teinud," kommeteeris Pikkmets. "Täna pole vallale mingit avaldust tulnud ka selle kohta, et sinna mingi kuju ka paigaldada," kostis vallavanem.

"Ainukene, mis oli, oli augusti alguses tunti huvi, et endine kuju alus on natukene ära vajunud, nad tahtsid seda taastada ja hooldada," sõnas Pikkmets.

Ta jätkas, et iseenesest kui keegi tahab meenutada, mis Lihulas 14 aastat tagasi toimus ja tahab seda teha korrastatud platsil, siis on tal selleks õigus. "Need sündmused ju toimusid, ühel kohalikul mehel löödi isegi pea lõhki," sõnas vallavanem. Ta arutles, et siiski on tegemist rohkem reklaamüritusega.

Täna ilmunud Lääne Elu kirjutab, et Lihula samba vastu on huvi tundunud ka kaitsepolitsei. Hetkel asub sammas Lagedil Vabadusvõitluse muuseumis, mille direktorile Johannes Tõrsile paari päeva eest samba asjus helistati. "EKREst ei ole keegi samba kohta küsinud, vaatamas ka pole käinud, ja ära ma teda ei anna. Minu püha kohus on teda hoida," kostis Tõrs Lääne Elule.

EKRE Pärnumaa ringkonna Lääneranna osakonna juht Viktor Kruuse on algatuse üle uhke, kuid tema teada on kohalike võimudega suheldud. "Seda korraldab vallavolikogu liige, ta andis selle teate edasi politseile, minu teada ei pea seda valda üldse teavitama," kostis Kruuse.

"Kui politseid teatada siis minu teada ei pea kohaliku omavalitsust teavitama," jätkas ta.

Küsimusele, kas Kruuse ning EKRE Lääneranna osakond ei pelga konflikti, vastas mees, et Lihula sammas oli Lihula rahva tahe, mistõttu pole vägivalda mõtet karta. "Ebasobiv (Lihula sambal oli kujutatud relvastatud SS-last- H.N) on kujult ära võetud, need seal on Eesti leegionärid," rääkis Kruuse.

"Ma ei leia seal midagi, et seal oleks midagi sellist, kõik on võrdsed Eesti mehed, olgugi et laskurkorpuse mehed sõdisid vastaspoolel ja miks neid siis rohkem kaitstakse," kommenteeris mees. "See Saksamaale viitav märk sai ära võetud, tollel ajal oli selles mundris ka Eesti mees," lõpetas Kruuse.