Üks Vabaerakonna Harjumaa piirkonna juhatuse liikmeist, kes oma nime uudistest lugeda ei soovi, rääkis Delfile, et Herkeli toetajad eesotsas erakonna aukohtu esimehe Eino Murustega on käivitanud kampaania, mille raames helistatakse läbi erakonna lihtliikmeid ja püütakse veenda neid nii Herkeli headuses kui ka selles, et erakonnas on kõik väga hästi. Erakonna vastasleer kaalub Murustet tema tegevuse tõttu aukohtusse kaebamist.

Herkeli nii-öelda toetuskampaania oli alanud isegi enne möödunud reedel toimunud ümarlauda, kus erakonna juhatusele partei sisemise rahu taastamiseks nädalajagu armuaega anti ja on jätkunud ka pärast seda. Delfiga rääkinud Harjumaa juhatuse liikme sõnul vastasleeril, mille tuumikuks on 18 Pärnumaa piirkonna juhi Heli Künnapase kirjale allakirjutanut, niisugust poliittehnoloogilist võimekust ei ole ning pole ka aega ega ressurssi.

Harjumaa piirkonna juhatuse liige nentis, et Andres Herkel ja Külliki Kübarsepp suhtuvad erakonda kui isiklikku ettevõttesse ja see on ka suuresti kõigi pingete põhjus. Erakonna aukohtu esimees, tegevjuht ja kampaaniajuht tegutsevat mitte erakonna, vaid konkreetselt teatud huvigrupi heaks.

Aukohtu esimees Eino Muruste ütles Delfile, et tema ei ole mingisuguseid telefonikõnesid teinud, sellekohased süüdistused on vastaspoole laim ja osa nende võitlustaktikast.

Herkel ise nimetas Harjumaa piirkonna juhi kirjeldust väljamõeldiseks, keeldus igasugustest edasistest kommentaaridest ja katkestas kõne.

Seltskond Herkeli kursiga mittenõustujaid nõuab erakonnas muutusi, mille eest on neid hakatud Harjumaa juhatuse liikme sõnul nimetama eelmise Vabaerakonna esimehe Artur Talviku jüngriteks. Ta kinnitas aga, et Talvikul puudub igasugune huvi Vabaerakonna vastu ja ta on väga pühendunud oma uuele projektile ja on valmis võtma ka vabaerakondlasi selle liikmeks ja Vabaerakonnaga ka koostööd tegema, kui olukord erakonnas peaks muutuma.

Heli Künnapas on levitamas Vabaerakonna liikmete seas erakorralise üldkoosoleku kutset. Mittetulundusühingute seaduse järgi peab ühingu üldkoosoleku kokkukutsumise kutsel olema märgitud kindlasti koosoleku aeg ja koht.

Künnapas ütles selgituseks Delfile, et tegemist ei ole ametliku kutsega, vaid eesmärgiks on saada kokku see üks kümnendik liikmetest, kelle toetusel algatada erakorralise üldkoosoleku kokkukutsumine. Siis läheksid välja ka ametlikud kutsed, kus on kirjas nii üldkoosoleku aeg kui ka koht.