Elo Lutsepp hingas pikalt välja enne tüli kirjeldamist ning lausus sellele veel täpsustavalt saateks: "Võtab ohkama." Konflikt ei hakanud ta sõnul mitte juhatuse liikmete väljaastumisega, vaid palju varem ning on selgelt senise erakonnajuhi vastutus.

"Ei näe suurt plaani," kirjeldas Lutsepp Herkeli tegemata tööd kahaneva toetusega pool aastat enne valimisi. Ta tõi välja murekohana erakonna sisedemokraatia pahupoole: Herkelit toetava seltskonna häälte ülekaal juhatuses vaigistab siseopositsiooni. "Me ei suuda sellega leppida, et enamus hääletab meid juhatuses välja, kuigi probleem ju jääb," ütles Lutsepp.

Ta sõnul ei ole nuditud erakonna juhatus töövõimeline, kuna praegu puuduvad sealt nõutud 10 liiget. "Ainult üks asendusliige on tulnud minu teada seni asemele," ütles Lutsepp. "Vähendatud koosseis ei ole pädev otsuseid vastu võtma."

Herkel nendib lõhenemist

Erakonna esimees Andres Herkel aga kinnitas juhatuse töövõimet: "juhatusel on asendusliikmed," ning pareeris etteheiteid Vabaerakonna sisedemokraatiale. "Vähemus on alati ära kuulatud. Mõneti on see ka meile saatuslikuks saanud," tõdes ta oktaavi võrra tavapärasest monotoonsusest nukramalt.

Herkel teatas, et neljapäeval koguneb erakonna juhatus usaldushääletseks. "Juhatuses on toetus olemas. Juhatuses on esimehel toetus olnud kogu aeg," ütles ta enda kohta, ent lisas kohe, et on valmis erakonna esimehena tagasi astuma, kui teda tagasi ei valita. "Mingis ulatuses lõhenemine toimub. Alternatiivne, mis aga meid kokku liimiks, ei ole," tõdes ta erakonnas toimuva kohta.

Ta sõnul peab juhivalimiste kaotaja tegema üleskutse oma toetajatele erakonda edasi toetada, et lõhenemist vältida. "Olukorras, kus on vana vabaerakond ja kahes kohas tehakse uut Vabaerakonda ja siis toimub ka erakonna sees lõhenemine, on ainus variant koondumine," soovis Herkel laialivalguvat parteid kuidagigi koos hoida.

Vabaerakonna Herkeli-vastaste leeri juhikandidaadina on esile tõstetud Kaul Nurm, kes Elo Lutsepa sõnul on selleks parim valik. "Kaul on olnud pigem koostööle ja tõsisele mõtlemisele suunav inimene," kiitis ta veel Nurmi argumenteeritud ja lihtsat juttu. Ta sõnul pole mehe vähene tuntus probleemiks, kuna on kandidaat, et erakonnas "rahu majja saada."

Kaul Nurm on lõpetanud Tõrva Keskkooli ja omandanud kõrghariduse EPA-s insener-hüdrotehniku erialal. 1990–1992 oli ta Harju Taluliidu tegevjuht. Alates 1992. aastast kuni 2016. aastani oli ta Eestimaa Talupidajate Keskliidu peadirektor. Ta oli Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee liige aastatel 2005–2015 ning Euroopa Majandus- ja Sotsiaalkomitee põllumajanduse-, maaelu- ja keskkonnasektsiooni asepresident aastatel 2012–2015.

2015. aasta riigikogu valimistel kogus ta valimisringkonnas nr. 11 (Võru-, Valga- ja Põlvamaa) Eesti Vabaerakonna nimekirjas 1315 häält, kuid ei osutunud valituks.

Alates 5. juunist 2018 on Kaul Nurm Eesti Vabaerakonna aseesimees.