Maksu- ja tolliameti (MTA) piirikontrolli valdkonna juht Ants Kutti selgitas, et Vene toll MTAd muudatusest ette ei teavitatud. "Uurime hetkel täpsemalt, milles see seisneb ja kuidas piiriületus edaspidi võiks liisitud autodega toimuma hakata,“ ütles Kutti.

„MTAle teadaolevalt puudutab muudatus eelkõige neid, kelle nimele on vormistatud kaks või rohkem transpordivahendit. Kui nendest transpordivahenditest ühele on juba Vene toll vormistatud ajutise väljaveo loa Venemaale, siis teise sõidukiga piiriületusel tuleb maksta tagatist. Palume sõiduautoga piiriületusel aega varuda, kuna ooteaeg on ajutise väljaveo kontrolli ja tagatise vormistuse tõttu pikk,“ lisas Kutti.

Facebooki grupis EZ-дуны! kirjutatakse, et eilsest on liisinguautode ligipääs Venemaa territooriumile piiratud. Piiripunktis ootavate inimeste sõnul autod praegu muudatuse tõttu edasi ei liigu, kirjutab Rus.Delfi. Elavas järjekorras on ooteaja pikkuseks hinnanguliselt kuus tundi.

Üks piiriületaja ütles Delfile, et keegi ei saa aru, miks kehtestatud uus reegel on nii karm. "Rääkisin telefoni teel ühe vene piiriametnikuga. Ta seletas, et näiteks kui Venemaale soovib siseneda näiteks SEB-i liisinguauto, siis ei lubata teda sisse enne, kui mõni teine auto on välja sõitnud," andis teada teine piiriületaja. Ka on piiriületajatele öeldud, et tasuda tuleb tagatisraha 180 000 rubla ehk 15 000 euro ulatuses.

Piiripunktis on segadus

Narva piiripunkti personal selgitas vene Delfile, et 3. augustist hakkas kehtima Venemaal uus seadus nr 289-FZ "Vene Föderatsiooni tollieeskirjade ja teatavate seadusandlike aktide muutmise kohta", mis seab piirangud sõidukitele Venemaale sisenemiseks.

Kui Venemaa Föderatsiooni territooriumil on teatud omanikule kuuluv sõiduk (ka juriidiline isik, liisinguorganisatsioonid ja pangad), siis ei tohi ükski teine sõiduk piiri ületada ilma tagatisväärtuse maksmiseta. See tagatisväärtus arvutatakse vastavalt "tollivormistuse" tariifidele, võttes arvesse auto vanust, mootori võimsust ja turuväärtust.

Hetkel on Venemaale liisingautoga sisenemine enamikul juhtudel võimalik alles pärast tagatise tasumist, mis tagastatakse sõiduki tagasijõudmisel piiripunkti.

Mitteametlikus vestluses tunnistas tolliametnik: "[...] seadus on kohutav ja see muutub tõenäoliselt, sest kindlasti on palju kaebusi. Praegu on kõik sunnitud seda sellisel kujul rakendama." Kokkuvõttes on olukord väga keeruline ja uued eeskirjad jõustusid mitte ainult Venemaa ja Eesti piiril, vaid kogu Venemaa piiril riikidega, mis ei kuulu nendega ühisesse majandusliitu (Valgevene, Kasahstan jt).

Venemaa Föderatsiooni tollieeskirjade ja Venemaa Föderatsiooni teatud õigusaktide muutmise seaduse artikkel 193, mis jõustus 4. septembril 2018, on järgmine:

"Tollimaksude ja muude maksude tasumise kohustus on ette nähtud ajutise impordi korral Vene Föderatsioonis isikule, kellel ei ole alalist elukohta liidu liikmesriigis: [...] isiklik kasutus, mis on registreeritud välisriigis ja mis kuulub füüsilisele või juriidilisele isikule füüsilises omandis, mille omanduses on juba isiklikuks tarbeks mõeldud sõidukid, mis varem on imporditud liidu tolliterritooriumile ja mis on tollikontrolli all."

Järjekord piiril kuus tundi

Delfi Narva korrespondendi sõnul on elav järjekord ubes kuue tunni pikkune. Kellel pole pangast volitust, see üle piiri ei pääse.

PPA integreeritud piirihalduse büroo juht Egert Belitšev kinnitas, et piiripunktides tekkinud olukord ei ole kuidagi seotud ega tingitud Eesti piirivalvurite tööst. „Piirangud on Venemaa Föderatsiooni poolsed ning tingitud sealse maksuseadustiku muudatusest," ütles ta.

Milline on Venemaa ametlik selgitus sellise muudatuse rakendamisele ning kuidas osade piiriületajate jaoks ootamatult muutunud olukorda lahendada ja edaspidiseid ebameeldivusi minimeerida, seda selgitavad praegu kahe riigi vahelises suhtluses nii toll kui välisministeerium.

5. septembri ennelõunal oli Narva piiripunktis prognoositud ooteaeg keskmiselt kuni 6 tundi, Luhamaa ja Koidula piiripunktides vähem kui tund.

Delfile laekunud vihje kohaselt on sama probleem ka Ukraina piiril. "Me oleme maasturimatkadega Ukraina piiril kella kaheksast saadik ja pole tööle saabunud veel ametniku. kes viimase templi annaks. et terve laevatäis rahvast sadamast välja saaks," kirjeldas Batumist laevaga Tšernomorski sõitnud seltskond.

Täpsemat infot saab Vene tolli infotelefonidelt:
* Ivangorodi tollipunkt (vastas Narva tollipunkt) +781375-97428
* Kunitšina Gora tollipunkt (vastas Koidula piiripunkt) +781148-21744
* Šumilkino tollipunkt (vastas Luhamaa piiripunkt) +781148-23101

Täiendatud kell 13:27.