Toetuselemendi autotehniku nooremveebel Meelis Kase sõnul olid liitlastest kolleegid väga abivalmis ning eestlaste tehnilised lahendused suutsid prantslastele ka üllatuse pakkuda. „Prantsusmaa kraanameeskonnale tuli uudisena, et meie soomukite vahetusmootor mugavalt üheks mooduliks pakitud oli,“ ütles nooremveebel Kask.

Eesti kontingendi ja jalaväerühma Estpla-26 toetuselement teeb operatsioonil Barkhane Prantsusmaa relvajõududega tihedat koostööd, sest kõike operatsiooniks vajalikku, sealhulgas rasket eritehnikat, pole otstarbekas Eestist eraldi kohale tuua. Nii kasutab Eesti üksus näiteks ka Prantsuse kütuseekspertide kokku segatud mootorikütust ja pukseerimismasinaid.

Toetuselemendi ülesanne on hoiustada ja Eestist juurde tellida missiooniks vajalikke vahendeid ja varustust ning pakkuda erialateadmiste- ja oskustega tuge jalaväerühma võitlejatele. Peale masinatehniku teenib toetuselemendis veel relvatehnik, sideekspert, meedik ja kortermeister.

Enamjaolt Scoutspataljoni võitlejate baasil moodustatud Eesti üksus osaleb operatsioonil Barkhane tänavu augustist kuni detsembri alguseni ja selle põhiülesanne on Gao linnas asuva Prantsusmaa sõjaväebaasi väekaitse tagamine.

Operatsioon Barkhane on Prantsusmaa mässutõrjeoperatsiooni Saheli piirkonnas ja selle eesmärk on toetada piirkonna viie riigi (Mauritaania, Mali, Burkina Faso, Niger, Tšaad) võitlust islamiäärmuslastega ning seeläbi tõkestada ka Euroopasuunalist ebaseaduslikku immigratsiooni ja inimkaubandust.