8. september on päev, mil korraldatakse üle maailma erinevaid meeleavaldusi, et nõuda fossiilsetest kütustest vabanemist.

MTÜ Eesti Roheline Liikumine kutsub kõiki osa võtma elektrivabast tunnist, mis toimub laupäeval kell 20.30-21.30.

Selleks ei pea tegema muud kui tunniks elektri välja lülitama. Nii saab anda signaali elektrivõrku, et üha enam tarbijaid soovib saada oma elektrit taastuvatest allikatest.

Fossiilkütuste nagu põlevkivi põletamisel tekivad kasvuhoonegaasid. Nende õhkupaiskamine põhjustab ülemaailmseid kliimamuutuseid, mis omakorda tekitavad surnud tsoone meredes, maismaade kõrbestumist ja merevee taseme tõusu.

Eestis emiteerib 94% süsihappegaasi heitest põlevkivitööstus. Lisaks esineb põlevkivitööstuse lähedal elavatel inimestel sagedamini erinevaid terviseprobleeme.

MTÜ Eesti Rohelise Liikumise energiaekspert ja CEE Bankwatch Eesti koordinaator Teet Randma: „Põlevkivitööstus on eelmise sajandi tehnoloogia. Taastuvenergia on parem lahendus nii majandusele, loodusele kui ka inimestele.

MTÜ Eesti Roheline Liikumine kutsub üles kõiki inimesi, ettevõtteid, korteriühistuid ja kohalikke omavalitusi protesteerima sellise elektri tootmise viisi vastu, mis hävitab meie tervist ja keskkonda.“

MTÜ Eesti Rohelise Liikumise kommunikatsioonijuht Anna Trei: „Elektrivaba tundi võib vaadelda ka kui puhkepausi tänapäevasest kiirest elutempost.

Tunnike elektri- ja nutivabadust annab võimaluse viibida hetkes ja rääkida oma lähedastega ilma erinevate elektrooniliste segajateta, mis tavaliselt kipuvad endast liigagi tihti märku andma.“