MMSi-pooldajate Facebooki grupeeringu sulgemist taotles terviseamet.
"Me palusime Facebookilt abi grupi sulgemiseks, kus tegeleti inimese tervist kahjustada võiva väärinfo vahendamise ja levitamisega," ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri.

Eesti Päevaleht tõi kloorijoojate sekti päevavalguse kätte 2015. aasta septembris. Avalikkust raputanud ja kuudepikkuse skandaali vallandanud artiklitesari paljastas laste ulatusliku väärkohtlemise.

Kloordioksiidi kui imeravimit uskuvad lapsevanemad jõid ise ja jootsid ka lastele söövitava kloordioksiidi tilku.

Grupi eestvedajad on Janika Veski, Merili Kukuškin ja Merle Martinson, kes on kõik ise siiralt samuti klooriusku.

Politsei algatas grupeeringu eestvedajate suhtes kriminaalmenetluse, mis on siiani veel kohtueelses menetluses. Kahtlustatavaid on kriminaalasjas kolm, nende nimed pole avalikustatud.

Peagi ilmnes grupeeringu tegevuse laiahaardelisus – grupi liikmed smugeldasid kloordioksiidi isegi lastehaiglasse, kus väikestele niigi haigetele patsientidele salaja manustati ka kloori. Kõige räigematel juhtudel tehti lastele isegi söövitava klooriga klistiiri.
Samuti ilmnes, et kloordioksiidi grupiga on seotud ka Jüri perearst Riina Raudsik, kes hiljem oma teiste ebateaduslike veendumuste tõttu visati välja Arstide Liidust.

Lastekaitse käis vestlemas paljude peredega, kus lastele kloori manustati, kuid kohtus paljudel juhtudel tõrksa vastupanuga.
Kriminaalmenetlus ja lastekaitse tegevus ei takistanud kloorigrupi kasvu, sest üllataval kombel polnud meedia selgitustööst suuremat kasu ja kloori kui imeravimisse uskujate arv suurenes.

Grupi vahendusel jagati skandaali puhkemisele järgnenud kolmel aastal tuhandeid ja tuhandeid võikaid „ravinõuandeid“, mis sisaldasid kõigi mõeldavate haiguste korral kloordioksiidi alla neelamist, peale määrimist või klistiiriga pärasoolde sisestamist. Grupis „raviti“ nii lapsi, loomi kui ka täiskasvanuid. Mida rohkem selgitustööd meedias grupeeringu veendumuste kummutamiseks tehti, seda kinnisemaks ja sektantlikumaks grupp muutus.

Tänavu suvel andis kloorigrupile uut hoogu juurde soosiv kajastus Hannes Võrno jutusaates, milles Võrno vestles grupeeringu eestvedaja Janika Veskiga. Eesti mõistes väga hinnatud staari tähelepanu kasvatas grupiga liitujate arvu enam kui tuhande inimese võrra.

Kloordioksiidi temaatika sai kaasuvalt uut menetlushuvi ka ametkondadest ja terviseamet alustas suhtlust Facebookiga, et taotleda grupeeringu sulgemist. Lõpuks see ka õnnestus.

Loomulikult ei muuda grupi sulgemine imeravimiusku inimeste veendumusi ega välista ka uue suhtluskanali loomist, kuid vähemalt praegu takistab ja aeglustab see infovahetust. Eesti Päevalehe andmetel koondavad MMS-grupi eestvedajaid liikmeid juba uude sotsiaalmeediagruppi.

Karta võib küll sedagi, et uue kloordioksiidigrupeeringu loomine võib jääda mõneks ajaks märkamatuks ja seega on ka ametkondadel, sh lastekaitsjatel, keeruline sinna oma vaatlejaid möllida.

Esimene artikkel kloordioksiidist ilmus Eesti Päevalehest 17. septembril 2015 ja seega on sümboolne, et grupeeringu sulgemine tuleb sisuliselt paljastuse kolmandal aastapäeval.