Eile teatas senine Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige Peeter Ernits, et lahkub Keskerakonnast ja liitub EKRE-ga. Parteist lahkumine tähendab reeglina lahkumist ka fraktsioonist. Juhul, kui saadik riigikogust ei lahku, peab ta kolima saalis nii-öelda akna alla ehk võtma sisse fraktsioonitule riigikogu liikmele ette nähtud koha. Teise parteiga liitumine ei anna õigust liituda teise fraktsiooniga. Seega peaks Ernitsast saama riigikogu 13. koosseisu kuues fraktsioonivaba saadik.

Tänase seisuga on riigikogus viis fraktsioonivaba saadikut – Margus Tsahkna, Marko Mihkelson, Olga Ivanova, Urve Palo ja Artur Talvik. Tsahkna lahkus Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioonist mullu 6. septembril ja tema fraktsioonikaaslane Mihkelson mullu 11. septembril. Mõlemad olid eelnevalt ka erakonnast välja astunud. Ivanova, Palo ja Talvik lahkusid sotsiaaldemokraatide, Keskerakonna ja Vabaerakonna fraktsioonist samal päeval ehk tänavu 22. augustil.

Kõige enam fraktsioonituid saadikuid oli riigikogus kaheksanda koosseisu lõpuks, kui nende arv ulatus tervelt 13-ni. Kümnenda koosseisu lõpuks oli fraktsioonivabu saadikuid 11, 11. koosseisu lõpuks üheksa, üheksanda ja 12. koosseisu lõpuks kaheksa ning seitsmenda koosseisu lõpuks, mis oli ka taasiseseisvunud Eesti esimene riigikogu koosseis, oli fraktsioonituid saadikuid seitse.