"Oleme nii linna kui linnaosavalitsustega kohtunud ja kindlasti toetame linna nende tegevuste elluviimisel. Laste ja noorte vaba aeg peab olema mõistlikult sisustatud, siis hoiduvad nad suurema tõenäosusega õiguskuuletust käitumisest, mida sageli pannaksegi toime igavusest," ütles Jaani Delfile.

Pargid on Jaani sõnul loodudki linna selleks, et noored saaks seal aega veeta. "Oluline on lihtsalt see, et neil noortel oleksid ka rulad ja rattad, millega trikitada, inspireerivad juhendajad ja mõistlikud võimalused, kuidas teismelisena ennast välja elada," toonitas ta.

Paljud noored käituvadki Põhja prefekti sõnul mõistlikult. "Aga miks osad tarbivad alkoholi ja vägivallatsevad, sellega peavad eelkõige vanemad koostöös noorsootöötajate ja politseinikega tegelema, üritama leida noorele sama huvipakkuva, aga tervisliku ja seadusliku alternatiivi. Olgu selleks konkreetsele noorele sobiv huvitegevus, spordi- kunstiring või midagi muud," märkis Jaani.

Parkides turvalisuse tagamiseks on Jaani kinnitusel kaasatud abipolitseinikke, kes seal ja teistes kogunemiskohtades toimuval silma peal hoiavad. "Samuti oleme teinud ettepanekuid, kuidas muuta parkide ja haljasalade keskkonda nii, et puuduksid pimedad nurgad või muud riskikäitumist soodustavad tegurid," lisas ta.

Käesoleva kuu lõpuks on Kesklinna politseijaoskond koos kesklinna linnaosavalitsusega leppinud kokku parkide külastused, et koos valdkonna spetsialistidega täiendavalt vaadata üle turvalise linnaplaneerimise põhimõttel parkide haljastused, valgustuse ja täiendavate linnakaamerate paigaldamise vajadused.

"Üks meie ettepanekutest on olnud perede ja laste komisjoni loomine, et ametkonnad saaks koos abivajavatele lastele ja noortele lahendusi otsida. Samuti peame oluliseks koostöö arendamist ja infoliikumise tõhustamist kooli, linnaosavalituse ning politsei vahel," ütles Jaani. "Ka kool peab teadma, kui tema õpilane vajab abi, sest noore inimese puhul ei jää probleemid kunagi pelgalt kodu- või kooliseinte vahele."

Lahendused peavad töötama Põhja prefekti sõnul tervikus. Ühtlasi käivad Lasnamäe linnaosavalitsusega läbirääkimised politseimajja lastekaitsetöötajatele tööruumide loomiseks, et hõlbustada koos töötamist. "Lähiajal saan kokku noorteühendustega, et uurida nende mõtteid sel teemal," sõnas Jaani.

Tallinna linnavalitsus teatas täna, et pärast kohtumist politseiga ja ümarlauda sise- ja justiitsministeeriumis valmis linna ametite ettepanekute põhjal kokku üheksapunktiline programm, mille kohaselt luuakse muu hulgas kaheksa linnaosa juurde alaealiste komisjonid, politsei ja koolid hakkavad omavahel probleemsete noorte kohta tõhusamalt infot vahetama ja suvisel perioodil palgatakse spordiväljakute juurde treenereid.