"Tänavune imeline kuum suvi pakkus meie doonoritelkide tuurile nii säravat päikest kui ka tormituult. Kahel korral – augustis Paides ja septembris Pärnus – tuli halva ilma tõttu kolida koguni asenduspinnale siseruumidesse," ütles PERH-i verekeskuse juhataja Riin Kullaste. "Vaatamata ilmaviperustele külastas meie rõõmsaid kollaseid telke 3070 inimest, kellest 2528 said ka doonorina head teha ning suuresti tänu telkides verd loovutanud abivalmis ja rõõmsatujulistele inimestele said kõik vereülekannet vajanud patsiendid abi," lisas ta.

Kullaste sõnul teeb erilist heameelt ka telkides käinud doonoritelt saadud positiivne tagasiside, ladus koostöö koostööpartneritega päästeametist, kaitseväest ja Kaitseliidust ning see, et juba kolmandat aastat järjest on kõige rahvarohkemateks folgipealinna Viljandi telgid, kus püstitati selle suve telkide rekord – 8. augusti telgis loovutas verd 175 inimest.

PERH-i verekeskuse doonoritelgid peatusid sel suvel Tallinnas, Rakveres, Keilas, Paides, Raplas ja Haapsalus ning 12 telgipäeval loovutas verd 1483 doonorit, kellest 216 olid esmased doonorid, kokku koguti 667 liitrit verd.

Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuse doonoritelgid olid Tartus Raekoja platsil ja Viljandis Vabaduse platsil. Kokku loovutas nelja päeval kahe linna telkides verd 577 inimest, esmadoonoreid oli neist 126, kokku koguti 260 liitrit verd.

Pärnu haigla veretalituse doonoritelgid olid tänavu suvepealinnas püsti mais ja septembris. Neljal päeval loovutas verd 468 inimest, 80 doonorit tegid seda esimest korda elus ja kokku koguti 210 liitrit verd.

"Vaatamata sellele, et doonoritelkide suvi on edukalt lõppenud, kutsume kõiki inimesi, kelle vanus ning tervislik seisund lubab, regulaarselt doonoritena verd loovutama, sest paraku pole keegi meist õnnetuste ja haiguste eest kaitstud ning ühel päeval võib doonoriverd vajada keegi me lähedastest või ka me ise," toonitas Kullaste.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.