Just nii näeb ette leiboristide maailma üks radikaalsemaid ettevõtte tegevusse sekkumise plaan, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Leiboristide hall kardinal John McDonnell tõdes, et töötajatest saavad oma tööandjate „osalised omanikud“ ning samm tooks neile dividendidena igal aastal kuni 500 naela kasu.

Leiboristide sõnul annab nende plaan miljonitele töölistele pärast aastaid kestnud palkade külmutmist rahakotti lõpuks ka reaalset turgutust.

Äriringkonnad näevad plaanis aga leiboristide ettevõtete tegevusse vastuvõetamatu sissetungi osa, mis võib tõsta ettevõtte tulumaksu, riigistada mitmeid kommunaalettevõtteid ning laiendada tööalaste õiguste täispaketi kõikidele töölistele.

CBO peadirektor Carolyn Fairbairn ütles, et leiboristide diktaat töötajate osaluse teemal julgustab vaid investoreid oma kohvreid pakkima ning kahjustab kokkuvõttes kõige nõrgemaid. „Kui investeeringud vähenevad, teevad sama ka tootlikkus ning palk,“ kinnitas ta.

Direktorite Instituudi peadirektor Stephen Martin kinnitas, et kahju, mida samm Suurbritannia majandusele tooks, oleks väga laiaulatuslik.
„Käsk ettevõtete osalusest kümnendiku senistelt omanikelt töötajatele anda on liiga karm,“ rääkis ta. „See mõjutaks negatiivselt nii ettevõtete investeeringuid kui firmade asutamist Suurbritannias, lisaks Briti kapitaliturgude toimimist,“ rääkis ta.

Leiboristide plaani kohaselt peaks iga üle 250 töötajaga Suurbritannia ettevõte looma nn omanike fondi. Igal aastal peaks firma sinna kandma 1% suuruse osaluse kuni maksimaalse 10% taseme saavutamiseni. Töötajad saaksid leiboristide sõnul skeemi toimimise viiendal aastal dividendina kokku umbes 4 miljardit naela aastas.

Osalusi käsutaksid töötajad ühiselt ning see annaks neile ettevõtte tuleviku suhtes langetatavates otsustes teiste aktsionäridega samasuguse sõnaõiguse ning samuti õiguse dividendidele.
Töötajatele makstava dividendi maksimummäär oleks 500 naela aastas.

McDonnelli sõnul saaksid skeemist kasu kuni 10,7 miljonit suurettevõtetes ametis olevat töötajat. Lisaks võiksid väiksemad firmad seda skeemi rakendada vabatahtlikult.