Riik tellib haigekassa kaudu teatud hulga ravijuhte, millest enamik toimub haiglavõrgu arengukava haiglates ehk suurhaiglates nagu PERH ja Tartu Ülikooli Kliinikum, kuid umbes seitse protsenti tellitakse erasektorist, kes võtavad vastu ka tasulisi kliente, vahendas "Pealtnägija", kirjutab ERRi uudisteportaal.

Tänavu mais avaski haigekassa riigihanke erakliinikutele 17 erialal üle Eesti ehk otsis pea sadat lepingupartnerit erialadel alates günekoloogiast ja lõpetades silmaraviga. Isegi seitse protsenti kogumahust tähendab erameditsiini turu suurt ümbermängimist.

Hankele laekus 337 pakkumist 132 kandidaadilt, aga samuti anti sisse rekordarv vaideid – 29. Seetõttu kavandatud tähtajal, 1. oktoobril uued lepingud ei jõustu.

Haigekassa juhatuse liikme Maivi Parve sõnul on hanke eesmärk leida parimad tegijad ja üks osa lisaks õiguskuulekusele, kvaliteedile ja paremale kättesaadavusele on ka hea hinnaga teenuse osutajad.

Mitmed tuntud tegijad jäid aga lepingutest ilma. Kui haigekassa õigustab toimuvat konkurentsi tugevnemise ja verevahetusega turul, siis tohtrite väitel saavutati äraspidine tulemus. Nende sõnul jõudis tervishoiuturule "Facio tegemine", mis viitab kurikuulsale ehitusfirmale, kes aastaid alapakkumistega riigihankeid võitis, kuid alati lõppes asi suure jamaga ning läks lõpuks palju kallimaks.