Vabaerakonna tegemised on viimastel kuudel meenutanud pigem poliitilist seebiseriaali. On selge, et midagi peab muutuma, kui tahetakse riigikokku pääseda ja üleüldse tegevust jätkata. Sel pühapäeval kogunetakse Raplas ning valitakse uus juht. Esimeheks kandideerivad erakonna tänane esimees Andres Herkel, tänane aseesimees Kaul Nurm ja hiljuti asendusliikmena erakonna juhatuse liikmeks saanud Tarmo Kask.

35-aastane Kask liitus Vabaerakonnaga sel kevadel, veel mullu kohalike valimiste aegu oli ta tegev liikumises Ellujäämise Erakond. Vähemasti seni on see liikumiseks jäänudki, parteid pole moodustatud. Kask teenis varasemalt elatist professionaalse pokkerimängijana, praegu tegutseb ta ettevõtluses (ehitusvaldkond). Tema elukaaslane on tuntud lauljatar Sandra Nurmsalu, neil on kolm ühist last.

"Hea küsimus," vajub Kask mõttesse, kui uurida, miks ta esimeheks kandideerib. "Tahan pakkuda Herkelile konkurentsi. Pole väga palju julgeid, kes tahaks temaga avalikult vastanduda," põhjendab ta.

Ta liitus Vabaerakonnaga, kuna nägi seda kui tõsist parlamendierakonda, mis võiks edukas olla ka edaspidi. Siis oli partei eesotsas veel Artur Talvik. Miks Herkelis pole ainest, et olla tugev juht? "Tal on väga kitsas toetajate ring. Paljud, kes temaga varem koostööd tegid, ei usalda teda enam või on sootuks erakonnast lahkunud."

Nüüd juhatuses olles näeb Kask, et Herkeli eesmärgiks on enda tahe iga hinna eest läbi suruda. "Teistega arvestamine on tagaplaanil. Ta ei taha meeskonnatööd teha," ütleb ta ja kirjeldab, et koosolekute puhul helistatakse juhatuse liikmed enne läbi, et otsused kooskõlastada. Koosolekud ise olla pigem infotunnid, kus debatiks ei lähegi.

Reitingud on kehvad, on tegu uppuva laevaga või saab midagi veel ära teha? "Ma usun, et meil on piisavalt karismaatilisi inimesi, et edasi minna," kostab Kask. Ta märgib, et Herkelil on vaid üks lootus, et saaks taas tuntud näitlejad kaasata ja nii riigikogu kohti noolida. "Mina arvan, et võiks oma inimestele panustada. Reitinguid tõstaks ka see, kui räägiksime majandusest, väljarändest, maaelust ja palkadest. Nokitseme siiani demokraatiapaketi kallal, aga tavainimese jaoks on see väga ebamäärane asi."

Pühapäevast tulemust ta praegu prognoosima ei hakka. Kui Kaul Nurm võidaks, oleks tal ka Kase toetus. "Ta oleks potentsiaalikas juht. Ta on täis tahtmist ja suures osas on meil üsna sarnased arusaamad," märkis ta.