Esimeheks kandideerivad erakonna tänane esimees Andres Herkel, tänane aseesimees Kaul Nurm ja hiljuti asendusliikmena erakonna juhatuse liikmeks saanud Tarmo Kask.

Nurm saatis hommikul meediale avalduse, kus märgib, et on esitanud oma kandidatuuriga Vabaerakonna tänasele juhile Andres Herkelile tõsise väljakutse. "Suurel hulgal vabaerakondlastel oli sisuliselt valida, kas lüüa erakonnale käega, või saavutada siiski suurem roll ja sõnaõigus erakonna juhtimises. Usust selle erakonna väärtustesse ja tulevikku me valisime viimase. Me muudame seda erakonda," märgib ta.

"Minu valituks osutumise korral erakonna esimeheks toon ma kaasa uued olulised rõhuasetused. Me tuleme kodanikele lähemale nende toimetuleku ja igapäevaelu küsimustes ning asetame oma poliitika kujundamise keskmesse hariduse, tervishoiu ja pensioni teemad," lisab Nurm. "Kes iganes võidab täna esimehe valimised, see toob Vabaerakonna ühtse meeskonnana, täisnimekirjaga ning kõiki riigi juhtimiseks vajalike kompetentse sisaldava täismahus valimisprogrammiga 2019. aasta märtsikuus toimuvatele riigikogu valimistele. Vabaerakond saab täna uue hingamise ja selles protsessis ei ole enam kaotajaid."

Herkel tõi hiljuti oma ajaveebis välja põhjuseid, miks peab kandideerima. Näiteks märkis ta, et see on seotud usaldusküsimuse tõstatamisega. "See peab jõudma hääletamiseni ja minu kandideerimine on ainuvõimalik viis see hääletus läbi viia. Oma kandideerimisega kaitsen ma ka mais valitud juhatuse legitiimsust ning kõiki neid Vabaerakonna liikmeid, kes on oma tööd ausameelselt teinud ega ole loobunud neile erakonna liikmete poolt antud mandaadist ja endale võetud ülesannete täitmisest."

Erakorraline üldkoosolek algab kell 9, tulemus peaks selguma pärast kella 14.