"Minule meeldiks, kui me sotsiaalmaksu üldse ära kaotame," sõnas Kallas sel nädalal ERRile antud intervjuus. Ta tõi võrdluseks välja, et Taanis pole samuti sotsiaalmaksu, ent tänu sellele on kõrgem tulumaks.

Mõtet hurjutasid näiteks Jüri Ratas ning Toomas Tõniste. Riigikogu esimees Eiki Nestor (SDE) pidas mõtet suisa naeruväärseks. Ta arvas, et see võib kaasa tuua isegi Reformierakonna erakorralise üldkogu.

Samas on näiteks Nestori enda erakonnakaaslane Riina Sikkut mõtte osas varasemalt Kallasega kaasa rääkinud, kuid öelnud, et maksust võiks pikemas perspektiivis lahti siduda tervishoiu rahastamise. See oli jutuks tänavusel arvamusfestivalil, kus Sikkut ja Kallas diskuteerisid teemal "Kas solidaarsele ravikindlustusele on alternatiivi?"

Eile sõnas Sikkut Delfile, et on tõesti Kallasega avalikkuses arutanud nii tervise- kui ka tööpoliitika teemadel ning arutelu käigus ise välja pakkunud, et sotsiaalmaksust ei maksa ravikindlustuse rahastamisel pikemas perspektiivis kinni hoida. "Nii et mõte ei ole mulle uus ega ehmatav, aga Kaja poolt välja käidud lahendusviisi ei pea ma absoluutselt mõistlikuks," lausub ta.

"Küsimus on eesmärgis – miks maksusüsteemi muudetakse ja mida selle muutmisega saavutada soovitakse. Saan aru, et töötamise muutuvaid mustreid silmas pidades oli Kaja plaan ettevõtlustulu ja tööjõumaksude ühtlustamiseks sotsiaalmaks kaotada ja tulumaksumäära tõsta, aga ta ei suutnud seda lihtsalt selgitada. Samas selline muudatus jätab tööjõumaksud endiselt kõrgeks, kuid näiteks tervishoiu jaoks lisaraha ei pruugi tähendada," põhjendab Sikkut.

Tema hinnangul tuleb pikemas plaanis tervishoiu rahastamises muudatusi teha – tööjõu panusena vahendite kogumine ei võimalda piisavalt vastata inimeste kasvavatele ootustele, tervishoiutöötajate palgasoovidele ning uute ravimite ja ravivõimaluste tagamisele Eestis. "Tööjõumakse me tõsta ei saa. Aga peaksime analüüsima maksukoormuse nihutamist kapitali ja omandi maksustamisele – praegu me maksustame rikkaks saamist mitte rikas olemist."