Delfiga võttis ühendus Maksim, kes kurtis, et ei tema ega ta kaaslased, kes töötasid Tartu Ülikooli kliinikumis akendepesijana, pole palka siiani kätte saanud, kuigi töö sai tehtud juba kolm kuud tagasi juuni lõpus.

Maksim ja ta kaaslased on Pihkva oblastist pärit Eesti kodanikud. Nad alustasid kliinikumis aknapesu 10. mail. „Meile öeldi, et tegemist on riigihankega. Leppisime kokku tunnipalgas ja andsime ka oma isikuandmed,” kirjeldas Maksim olukorda.

Tema sõnul sõlmiti nendega leping mitu korda. Pärast esimese lepingu allkirjastamist said nad kätte neljandiku töötasust. Järgmise lepingu sõlmimisel lubati tasu maksta hiljem ühekordse maksena. Kolmanda lepingu sõlmimisel anti teada, et ära tuleb pesta kogu haigla aknad. „Kuna tegu oli riigihankega, usaldasime neid,” rääkis Maksim.

Ometi, 26. juunil kui töö valmis sai, ei makstud sõlmitud lepingutele vaatama ta palka välja. „Ähvardasime politseisse pöörduda, aga meile lubati kõik välja maksta, lihtsalt paluti natuke oodata. Tegelikult palka aga välja ei makstudki.

Vastutab alltöövõtja

Delfi küsis kommentaari Tartu Ülikooli kliinikumilt. Sealne pressiesindaja Kristi Tael ütles, et kliinikum korraldas hanke, millele tegi parima pakkumise OÜ Puhastusproff. Taela sõnul on kliinikum Puhastusprofile lubatud tasu maksnud ja kui töötajad pole raha saanud, peaksid nad pöörduma oma tööandja poole.

OÜ Puhastusprofi juhataja Allan Ronimois kinnitas, et Puhastusproff tõesti kliinikumile teenust osutas. Kuna aga töö maht oli suur, kasutati suures osas alltöövõtjate abi.

„Kas ja millises osas alltöövõtjate töötajad palka on saanud, me öelda ei oska,” märkis Ronimois. „Omalt poolt tasusime alltöövõtjatele kõik nende esitatud arved. Kui Nad sihilikult oma töötajatele maksmata jätsid, siis nendega me enam koostööd ei tee,” rõhutas ta.

Ronimoise lisas, et probleemid on ilmselt OÜ Baltpartner Groupiga, mida esindavad Korotkov ja Roman Vassiljev. Selle ettevõtte heaks töötanud olid Puhastusprofi poole pöördunud sama probleemiga, mille peale Ronimois soovitas neil pöörduda tööinspektsiooni. Ronimoisi teada töötajatel kirjalikku lepingut polnud.

Ka palgata jäänud Maxim kinnitas, et töötas Roman Vissiljevi heaks, kuid märkis, et ettevõtte nimeks oli OÜ Mister Clean, mis kuulub Vassiljevi abikaasale. Ka ei olnud tõepoolest kirjalikku lepingut. Maksimi sõnul nad küll nõudsid seda, kuid Vassiljev keeldus lepingu vormistamisest. Kokkulepe oli, et aknapesijad saavad 5 eurot tunnist, ja töötavad kella 8 kuni 19 ning iga kahe nädala tagant pääsevad nad nädalavahetuseks koju. Samuti pidi Vassiljev tagama eluaseme ja töövahendid.

Vassiljev on igale töötajale võlgu 2460 eurot. Juba kolm kuud on Vassiljev lubanud raha maksta järgmisel nädalal. „Nüüd tahab ta töövahendite eest suure summa palgast maha arvata: ämbrite, kaltsude ja tõstuki eest. Täiesti naeruväärne,” on Maksim pahane. Vassiljev olevat ka soovitanud meedia poole pöörduda, kui nad asja kiirendada tahavad.

Nüüd on palgata jäänud töötajatel kavas pöörduda tööinspektsiooni ja kõik ära rääkida: „ Roman maksab palka mustalt. Saime ülekande tema isklikult arvelt ja ka tema tütre pangaarvelt. Ülejäänu maksti sularahas. Ka lepingu sõlmimisest ta keeldus,” rääkis Roman. Peale selle viibisid mõned töölised, kes olid pärit Ukrainast, Eestis turismiviisa alusel.

Roman märkis, et neil on töötegemisest video -ja fototõendid ja smauti mäeltavad neid kliinikumi töötajad, kes saavad tunnistajaks olla.

Delfi küsis kommentaari ka Roman Vassiljevilt, kes eelmisel teisipäeval vastata lubas, kuid artikli avaldamise ajaks pole temalt vastust tulnud.