Eesti mees Läti parlamendis, Veiko Spolītis, kandideeris erakonnas Uus Ühtsus. Kuigi ta ise ei saanud valituks, rõõmustas ta tulemuse üle. "Praegu saime kaheksa kohta. Kõige tähtsam on, et erakond jäi alles," rääkis Spolītis. "Veel kuu aega tagasi oli poolehoidu alla kahe protsendi."

Ta sõnul populistliku koalitsiooni ühinemise pärast muretseda pole põhjust. "Praegu näitavad tulemused neile kokku 39 kohta parlamendis," hindas Spolītis Koosmeele ja KKR ühist tulemust.

Koalitsiooni saab ta sõnul viie ülejäänud parteiga raske olema teha. "Peaasi, et Koosmeel ja Kellele Kuulub Riik? jääks valitsusest välja," ütles Spolītis erakondade killustatuse kohta ning tõi näite ka Rootsist, kus lähiregioonis on samuti poliitiline patiseis ja valimistest selget võitjat esile ei kerkinud.

Spolitīse sõnul on valimistega nihe toimunud. Parlamendis on uus erakond, killustatust on rohkem, ent valimisaktiivsus samas on iga aastaga langenud. Ta sõnul peaks riigis tegema muudatusi erakondade rahastamisel. "Läti erakonnad võiksid raha saada nii nagu Eestis," oli ta sõnul probleemikohaks sealsete parteide kaks korda väiksem tulu riigilt võrreldes Eestiga. "Nii pole väga kerge toime tulla," lisas ta.

Valimiskampaaniad ei möödunud ka skandaalita. Spolītise sõnul potsatas Läti kodudesse kolm päeva enne valimisi poolteist miljonit ajalehte Dienas Bizness, Läti analoog Eesti Äripäevast, mis soovitas valida erakondi Koosmeel ja KKR. Ajaleht ise on Spolītise sõnul aga Läti endise oligarhi ja poliitiku Ainārs Šlesers "taskuajaleht". "Eks nüüd Läti kapo ka uurib, kas tegemist siis oli valimisseaduse rikkumisega," tõi Spolītis välja, et valimisseaduse rikkumise juhtumeid oli Lätis kampaaniaperioodil teisigi.

Varasemalt on Nils Ušakovsi juhitud erakond Koosmeel tuntud olnud Kremli-meelsete avalduste poolest. Uus partei, parempopulistlik KKR on Spolītise sõnul aga "EKRE-laadne, aga rahvuskonservatiivse vaate asemel on seal lihtsalt kamp inimesi, keda rahastas oligarh." Ta kritiseeris populistliku erakonna Trumpi retoorikat ning kõige süüdistamist kõiges. "Valimiskampaaniates tänaval oli tunda," kirjeldas Spolītis 35- kuni 55-aastaste meeste seas populaarse KKR-i valimislubadusi sulgeda ministeeriumid, sulgeda ringhääling, ühendada kõik ülikoolid üheks.

Peaministrikoht on veel selgusetu. "On jutud, et Roberts Zīle võiks Euroopa Parlamendist tagasi tulla," spekuleeris Spolītis Läti majandusteadlase tagasitulemist europarlamendist riigi peaministriks. Kui kaks suuremat konservatiivset erakonda ei suuda aga koalitsioonis oma vahel kokku leppida, võib Spolītise sõnul tõenäoliselt jätkata peaministrina praegu seda ametit pidav Māris Kučinskis.