Aadu Luukase missioonipreemia antakse inimesele või ühendusele, mis on silma paistnud Eesti arendamise eest ning rahva elukvaliteedi tõstmisele suunatud tegevustega. Preemia suurus on 64 000 eurot ehk miljon krooni.

Sihtastuse juht Klarika Virit ei soostunud pikemalt kommenteerima, miks preemia edasisest väljaandmisest loobuti. Ta sõnas vaid, et sihtasutusel on aeg teatepulk inimeste tänamiseks edasi anda.

Mõne aasta eest anti preemia SA Perekonna ja Traditsiooni kaitseks, millest tulenevalt hakati preemiat pidama konservatiivseks ning avalikkus hakkas kahtlema selle väljaandmise põhimõtetes. Swedbank, mis oli auhinnafondi annetanud, sattus kriitikanoole alla ning oma annetus võeti tagasi.

Varasemalt on preemia pälvinud Vaino Väljas, Ingrid ja Arnold Rüütel, Arne Mikk, Eesti meestelaulu selts, Katri Raik, Marju Lauristin ja Toomas Paul, Liikumispuudega laste toetusfond, Eesti võrkpalli liit, Kersti Nigesen, Sihtasutus metsaülikool, David Vseviov, Tallinna lastehaigla toetusfond.

Luukas oli Eesti transiidiettevõtja, kes suri 2006. aastal. Preemia algatas tema poeg, Indrek Luukas. Eluajal jõudis Luukas asutada Eesti suurettevõtjate assotsiatsiooni ning Ühiskondliku leppe sihtasutuse, tänase nimega Eesti koostöö kogu, mis annab ülevaateid inimõiguste ja demokraatia olukorrast Eestis.