Kaljulaid veedab sel sügisel Narvas kokku üle kolme nädala ja pärast oma esimest pikemaajalist viibimist Narvas 28. augustist 6. septembrini on Kaljulaid seal ka 12.-16. novembril ja 26. novembrist 1. detsembrini. Järgmisel nädalal töötab Kaljulaid koos oma kantseleiga veel ametlikult avamata teatrikeskuses Vaba Lava ERR-i renditavates ruumides ja osaleb 1. detsembril keskuse avamisel.

Kaljulaid elab nagu ka esimese pikemajalise viibimise ajal Narvas augustis-septembris hotellis Elektra. Millega ta tegelema hakkab, seda linnavalitsuses veel ei teata.

„Absoluutselt midagi ei ole teada,” ütles Narva linnapea Tammiste vastuseks küsimusele presidendi järgmise visiidi programmi kohta.

Narva ei tee ka omalt poolt mingeid ettepanekuid ega anna soovitusi.

„Ettepanekuid me muidugi teeme, kui meilt neid palutakse,” ütles Tammiste, kes leiab, et algatus peaks tulema teiselt poolelt.

Kui möödas on paar kuud presidendi esimesest pikemast visiidist Narva, kuidas te hindate selle tulemusi? Mida Narva sellest sai? Millele loodate seoses tema viibimisega Narvas novembris?

„No millised on ootused? See on sama, mida oodatakse issandalt jumalalt. Ta ei ole see isik, kes lahendab mingeid probleeme. Ja oleks meie poolt väga rumal rääkida talle, et meil, näe, seda ei piisa või vaja oleks teha vaat seda. Milleks ta siin on? Presidendil on oma ülesanded. See, et ta võttis vastu sellise otsuse, et tuleb Narva, elab siin pikema töövisiidi vältel, suhtleb väga paljude ja kõige erinevamate Ida-Virumaa inimestega, on juba iseenesest väga hea. Ma ei kahtle, et narvalaste arvamus presidendist muutus väga tugevalt. Esmajärjekorras selle tõttu, et Kersti Kaljulaid on esimene president, kes läks Narvas tänavale ja rääkis inimestega selles keeles, mida nad mõistavad, kasutamata tõlki, piiramata oma suhtlust ametiisikute ringiga. Kui meil oleksid presidendi otsevalimised, teeninuks Kaljulaid tänu oma visiidile meie juurde kohalike valijate tõsise toetuse.”

See on tulemus presidendi jaoks. Aga linna jaoks? Selle kuvandi jaoks?

„Nii palju positiivset kui sel aastal pole Narva kohta kirjutatud. Ja see ei alanud mitte presidendi saabumisega augustis. See aeg, kui Narvast mõeldi kui linnast, kus on parem autost mitte väljuda, on jäänud kaugele minevikku. Aga kui tahta, võib ka Kärdlas vastu vahtimist saada.