TÜ kliinikum ütles oma vastuses sotsiaalministeeriumi järelepärimisele kolmanda kiiritusravi keskuse vajaduse kohta, et eelkõige piirab kiiritusravi kättesaadavust haigekassa lepingute maht, samuti tõsiasi, et kiiritusravi patsientide majutust väljaspool haiglat ning transpordikulu pole haigekassa nõus hüvitama.

"TÜ kliinikum ei ole sellel aastal haigekassalt onkoloogia erialale vahendeid juurde küsinud. Kui TÜ kliinikum sellise küsimusega meie poole pöördub, oleme valmis arutama võimaluste üle onkoloogia kättesaadavuse parandamiseks," ütles haigekassa pressiesindaja Vivika Tamra Delfile. "Samas ei ole onkoloogia ravijärjekorrad pikad, pigem on sellel erialal ühed kõige lühemad ooteajad. Oktoobri alguse seisuga ambulatoorse onkoloogia ooteaeg alla 10 päeva," lisas ta.

Sellel aastal tõstis haigekassa TÜ kliinikumi onkoloogia ja hematoloogia eriala rahastust ligi 10 protsenti, mis tähendab, et vähiraviks on tänavu võrreldes mullusega 2,67 miljonit eurot lisaraha.

Haigekassa kinnitusel kiiritusravi mahtu haigla lepingus eraldi ei ole, sest kiiritusravi osutatakse onkoloogia eriala sees. "Onkoloogia lepingu täitmine kulgeb vastavalt planeeritule," sõnas Tamra.

Tänavu esimesel poolaastal oli TÜ kliinikumi onkoloogia lepingumaht ületäidetud 1 protsendi jagu. Samas oli hematoloogia lepingumaht alatäidetud 7 protsendi jagu. "Kui me vaatame teise poolaasta esimese kolme kuu lepingu täitumist, siis kolmandas kvartalis oli TÜ kliinikumi onkoloogia ja hematoloogia lepingumaht alatäidetud 3 protsendi jagu," märkis Tamra.

Eelmiseks aastaks lisati Tamra kinnitusel tervishoiuteenuste loetellu ka majutuse voodipäeva teenus, mida saab kasutada kahel eesmärgil: haige lapse hooldaja majutus ja patsiendi majutus, kui erinevad õendus- ja hooldustegevused ei ole vajalikud. Viimast neist maksimaalselt kaks päeva. Sel aastal aga ilmnes, et mullu siiski ei kasutatud viimasel eesmärgil majutuse voodipäevi.

"Kohtumisel Eesti Haiglate Liiduga arutasime, et voodipäevad on vajalikud erinevate terviseseisundite puhul, sealhulgas ka kiiritusravi," kinnitas Tamra. Kohtumisel kiiritusravi arstidega lepiti kokku, et koostatakse küsimustik, mis selgitab välja kõikides kiiritusravi ravi tüüpides patsientide eelistused ja eelistuste põhjused. Küsimustik viiakse läbi sügise jooksul ja vajalikud muudatused viiakse tervishoiuteenuste loetellu 2020. aastaks.