Juba siis, kui Andrei Korobeinik meie erakonnast lahkus, ütlesime, et põhjuseks on erimeelsused kodakondsusküsimustes. Korobeinik rõhutas ka siis, et tema arvates tuleks hallide passide hulka vähendada ja küllap on ta Keskerakonnas leidnud sellele ideele rohkem toetajaid, sama juttu on rääkinud ka Yana Toom. Reformierakond on endiselt seisukohal, et Eesti kodakondsuse saamise alused peavad jääma samaks. Muide, halle passe antakse juba aastaid välja ainult juhul, kui vanemad selleks ise soovi avaldavad.

Küll oleme nõus Korobeiniku ja Sooääre mõttega, et sünnijärgsed Eesti kodanikud saaksid Eesti kodakondsuse säilitada ka siis, kui neil on ka mõne meile sõbraliku riigi kodakondsus. Selle sisuga Reformierakonna algatus hääletati teiste seas Keskerakonna häältega septembris riigikogu menetlusest välja. Aga oleme selle uuesti sisse andnud, nii et õige pea tekib võimalus kontrollida, kui veenvad Keskerakonna uute kandidaatide sõnumid keskerakondlastele on.

Ettevõtete tulumaksuvabastus on Reformierakonna loodud ja kindlasti kaitseme Eesti ettevõtlusele edu ja jõukust toonud maksusüsteemi edaspidi. Kui Keskerakond on nõus loobuma astmeliselt tõusvast tulumaksust, siis oleks see suur uudis. Keskerakonna valitsuse tegusid vaadates see ilmselt siiski nii ei ole. Tänase valitsuse tehtud maksusüsteem kohtleb ka keskmise palgaga inimesi, õpetajaid, õdesid ja töötavaid pensionäre kui kõrgemalt maksutatavaid kõrgepalgalisi.

Kui keegi tuleb ettepanekuga tööjõumakse alandada, siis Reformierakond on seda alati oluliseks pidanud. Meenutan, et meie juba seadustatud plaani sotsiaalmaksu alandada pööras tagasi just tänane Keskerakonna juhitud valitsus. Näiteks meie ettepanek kehtestada kõigile inimestele 500 eurone tulumaksuvabastus alandab märgatavalt tööjõumakse.