„Põhjatäht 2018“ tegevused toimuvad Toompeal ja Lasnamäel, mille käigus harjutavad politseinikud ja kaitseliitlased avaliku korra kaitset ja objektide tugevdatud valvet linnatingimustes.

Politseioperatsiooni kaasatakse kaitseliitlased ning ühiselt harjutatakse korrakaitseliste ülesannete lahendamist. Linnas liikuvatele inimestele õppusega olulisi piiranguid ei kaasne, kuid parlamendihoone vahetusse lähedusse reedel toimuva viietunnise õppuse ajal ei pääse.

Õppusel kasutatakse imitatsioonivahendeid nagu paukpadrunid ja suits, mis ei ole ohtlikud. Õppuse kordaminekuks palub Kaitseliit kohalikelt elanikelt ja piirkonnas viibijatelt mõistvat suhtumist.

„Viime Kaitseliiduga regulaarselt läbi avaliku korra tagamise õppusi, et harjutada koos korrakaitseliste ülesannete täitmist. Kaitseliidu vabatahtlikke saab politsei kaasata näiteks hoone või ala tugevdatud valvamisse või sulgemisse, samuti evakuatsiooni korraldamisse või metsaotsingutesse. Päriselu sündmuste edukaks lahendamiseks peame aga järjepidevalt harjutama,“ rääkis õppuse juht, Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juht Valdo Põder.

Kaitseliidu Tallinna maleva pealiku kolonel-leitnant Janno Märki sõnul on ühisõppuste läbiviimisel oluline roll laiapõhjalises riigikaitses, kuna läbi selle arendatakse koostööd erinevate riigi sisejulgeolekut tagavate asutuste vahel. „Õppust „Põhjatäht 2018“ korraldatakse juba viiendat korda. Eelnevalt on Tallinna malev PPA-ga koostöös tegutsenud Põhjatähe õppuse raames Kadriorus, Toompeal, Põhja-Tallinnas ja Tallinna lennujaamas. Tänavu osaleb õppusel 250 Kaitseliidu Tallinna maleva vabatahtlikku,“ lausus Märk.