"Sel kolmapäeval tunnustasime Euroopa Parlamendis Sahharovi mõttevabaduse auhinna tseremoonial Ukraina filmirežissööri Oleg Sentsovit," ütles Euroopa Parlamendi liige Urmas Paet. "Paraku aga ei saanud ta meiega Strasbourgis olla ja auhinda vastu võtta, sest teda hoitakse Venemaal Siberi karistuskoloonias vangis," lisas ta.

2015. aastal mõistis Venemaa Sentsovi 20 aastaks vangi süüdistatuna vandenõus Venemaa tegevuse vastu Krimmis. Paeti sõnul on Sentsov poliitvang. "Oleg Sentsov peaks olema vaba mees, mitte kinni istuma Siberi karistuskoloonias," ütles ta.

Urmas Paeti sõnul hoitakse praegu vangis kokku nelja Sahharovi auhinna laureaati. "Nendeks on Saudi Araabia blogija Raif Badawi, koduarestis viibiv Venetsueela opositsiooniliider Leopoldo López, Venemaal vangistatud Ukraina filmirežissöör Oleg Sentsov ning Iraani advokaat inimiõiguste alal Nasrin Sotude. Lisaks jäi Süürias kadunuks Araabia kevade aktivist Razan Zaitouneh," lisas ta.

Euroopa Parlamendi liikmed rõhutavad kirjas, et Euroopa Liit peab sihikindlalt nõudma Saudi Araabia, Venetsueela, Venemaa ja Iraani võimudelt Sahharovi laureaatide vabastamist.

"Samuti saab EL olla eestvedaja, et surve nende nelja, aga ka teiste poliitvangide vabastamiseks suureneks ühtlasi laiemal rahvusvahelisel tasandil," ütles Urmas Paet.

Euroopa Parlamendi liikmed saatsid pöördumise Euroopa Komisjoni presidendile Jean Claude Junckerile, Euroopa Ülemkogu eesistujale Donald Tuskile ja Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrgele esindajale ning Euroopa Komisjoni asepresidendile Federica Mogherinile.

Alates 1988. aastast annab Euroopa Parlament igal aastal Sahharovi auhinna üksikisikule või organisatsioonile, kes on andnud olulise panuse võitlusse inimõiguste või demokraatia eest.