Suveräänsusliikumine Tark ja Terve Eesti korraldas meeleavalduse ka paari nädala eest Vabaduse väljakul. Toona oli kohal sadu inimesi. Palju tähelepanu pälvis see, et Eesti 200 liige Florian Hartleb nügis lapsekäruga miitingul osalejaid. Antud juhtumit uurib ka politsei.

Tänane meeleavaldus Toompeal oli selle kõrval torm veeklaasis. Ametlik algusaeg oli kell 11, korraldajad soovitasid kohale tulla juba veidi varem. Kella 10.45 paiku oli rahvast suhteliselt vähe: Kaljuste ja tema mõttekaaslased jagasid lippe, harjutati isamaalisi laule. Ka veidi pärast kella 11 oli kohal paarkümmend osalist.

Kohtuti 20. augusti mälestuskivi juures poolel teel Toompeale. Laiali jagati mustad lipud, millel peal valge pistrik. Üks osalejatest kirjeldas vaimukalt, et pistrik meenutab talle valget öökulli, kellel on karvased varesejalad, kuid liikumise eestvedaja Maria Kaljuste seletas hiljem ajakirjanikule, et tegemist on vabaduse sümboliga. "Meie lipud on praegu mustad, aga tegelikult peaksid nad olema vabaduse auks sinised," selgitas Kaljuste.

Kaljuste andis teada, et see pole viimane kord, kui saja eestlase marssi Toompeale tehakse - seda tehakse regulaarsete vahedega seni, kuni rahvale antakse võimalus otsedemokraatiaks. Oma kõnes parlamendihoone ees juhtis ta tähelepanu sellele, millele polnud õnnestunud paar nädalat tagasi Vabaduse väljakul tähelepanu juhtida, kui meediakanalid vaid Hartlebi provokatsioonist kirjutasid.

Miiting riigikogu ees oli lühike ja värvitu, sest vaja oli jõuda edasi Islandi väljakule, kus välisministeeriumi ees pidasid piketti EKRE toetajad, et avaldada vastumeelsust tänasele ränderaamistiku sõlmimisele. Uurides Kaljustelt, et kas sõjakirves on seega Helmedega maha maetud, kostis ta, et kindlasti mitte, kuid võideldakse ühise asja eest.

(Mullu läks Kaljuste EKRE liikmena vastuollu Helmede häältega, mistõttu süüdistas Mart Helme teda erakonna õõnestamises. Kuigi EKRE aukohus mõistis naise õigeks ning ei pidanud erakonnast väljaarvamist vajalikuks, visati Maria Kaljuste kiiresti parteist välja)

Miitingu eel sõnas Mart Helme: "Juhime piketiga tähelepanu, et rändepaktiga liitumist ei toeta küsitluste järgi enamus Eesti rahvast ning valitsusel puudub mandaat leppe allkirjastamiseks."

Osad inimesed on kohale tulnud ka kollastes vestides, ehkki Prantsusmaa kollaste vestide protest ei ole kuidagi rändeleppega seotud. Niisiis lehvisid Eesti lippude kõrval Prantsuse ja Läti lipud.

Lisaks on välisministeeriumi ees ka mustade lippudega suveräänsusliikumise inimesed. "Inimesed on sotsiaalmeedia põhjal küllaltki vägivaldselt meelestatud. On kirjutatud, et hakkame märatsema, paneme Ossinovskile jalaga. Loodame muidugi, et nii asjad ei lähe," tõdes protesti kajastav ajakirjanik. Õnneks nii see ka läks ning tunnikese kestnud meeleavaldus oli kõnekoosolekuks.