Tarand viitas, et erimeelsuste osas on Eestis viimasel ajal päästikuks olnud ÜRO rändelepe. "Aga see on päästikuks olnud ka teistes riikides, Eesti pole unikaalne," arutles ta.

Meedias on juttu olnud, et ehk pidanuks ametnikud ja poliitikud seda rohkem lahti selgitama. Tarand arvab, et iga inimene tüdineb tegelikult ära tänapäeva infotulvast. Ta viitas, et ÜRO koduleht on täis valmivaid pooltooteid, mida võiks ju selgitama hakata, ent meie inimesed ei süveneks neisse - nii on näiteks ka kliimakonverentsi puudutavaga. "Ei heidaks ette, et midagi jäeti selgitamata. Kogu see migratsiooniteemaline paanika on trollivabriku algatusega, mis asub Peterburis. Selles mõttes ei tasu üle paanitseda."

Intervjuu on tehtud 20. detsembril Päev varem toimus välisministeeriumi ees EKRE eestvedamisel meeleavaldus rändeleppe vastu. "Islandi platsil 96 inimest. Sellest võib teha pealkirja, et rahvamassid protesteerisid, aga kui arvutame selle välja, et ühest miljonist on see 0,... Ei maksa üle tähtsustada."

Tarand lisas, et see muidugi ei tähenda, et rahvusvahelise koostöö olulisust ei peaks üleüldse selgitama. "Peab selgitama, nagu suuõõne hügieen. Hambaid tuleb pesta, muidu kukuvad suust ära."

Riigikogu valimised: Tarandi vastu tundis huvi ka EKRE

Peagi seisavad ees riigikogu valimised ning Tarand kandideerib sotside ridades. Millal sai see otsustatud ja miks just sotsid? Tarand selgitas, et otsuse langetas septembri hakul. Enne olla sellele eelnenud ridamisi kohtumisi erakondade esindajad. "Ka EKREga, saatis oma emissari Brüsselisse, lõbus kohtumine."

Tarandi sõnutsi olid kõigil selged jutud - keegi ei tahtnud rääkida maailmavaatest, kõik rääkisid ringkondadest ja arvudest. "Sotside juht Jevgeni Ossinovski tegi mulle kaubanduslikult kõige viletsama pakkumise," märkis Tarand. Ei pakkunud ministrikohta? "Ei pakkunud ka üleüldse meelehead," kostis Tarand. "Aga tema pakkumine seisnes selles, et siin on väga raske lõik, ringkond. Ja see oli ka intellektuaalselt huvitav."

Tarandi puhul on ka küsimuseks, kas ta tahab siis ikka riigikokku või jätkata Euroopa võimukoridorides. Euroopa Parlamendi valimised on peagi pärast riigikogu valimisi. Tarand siin otsest vastust ei andnud. "Valijad peavad leppima, et lisaks riigikokku valituks osutumisele tuleb rehkendada, et on ka teine poolaeg (EP valimised - toim)," arutles ta.

Tarand viitas, et kõik oleneb riigikogu valimiste tulemustest, kes ikkagi moodustavad valitsuse, kas sinna saavad ka sotsid. Ta rääkis, et ei saa välistada sedagi, et Eestis läheb nagu Lätis ja Rootsis ehk on segaduste ja ebakindluse periood ning valitsust kärmelt ei moodustata. "Kuna Euroopa Parlamendi valimistel on Eestile seoses Brexitiga antud üks lisakoht, keegi peab ka selle täitma."