Jaak Madison avaldas eile Facebooki leheküljel kuvatõmmised hiljuti sotsiaaldemokraatlikku erakonda astunud mehe Twitteris tehtud postitustest. Ingliskeelses postituses lubab mees, et järgmisteks jõuludeks on Madison surnud.

„Propageerid vihkamist, saad surma. /.../ Oled surmaks valmis?” küsib ta ühes postitustest.

Ähvarduse tegija on ise sotsiaalmeedias kirjutanud, et ta on psüühikaprobleemide tõttu täielikult töövõimetu ja palub toimetulekuks rahalist abi. Üleskutseid sellel põhjusel mehe abistamiseks on tulnud ka teistelt. Samuti on mees teada andnud, et on vahetevahel sunnitud tervisliku seisundi tõttu psühhiaatriahaiglas viibima.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimees Helmen Kütt ütleb olukorda kommenteerides, et Madisson peaks kiiremas korras pöörduma politseisse.

„Kui kedagi ähvardatakse, kas vägivalla või tapmisega, siis sellega tuleb kindlasti kiiresti tegeleda. Siin ei ole mitte mingit teistmoodi arvamist,” ütles Kütt asja kommenteerides. „Kui ähvarduse tegijal on vaimne häire, siis tuleb kindlasti pöörduda koheselt ka raviasutuse poole.”

Küti sõnul pole oluline, kas midagi sellist on väljendatud suuliselt või kirjalikult. Sellised avaldused ei tohiks kindlasti jääda tähelepanuta, kuna välismaisest kogemusest on teada, et esialgu internetis tehtud ähvardused võidaksegi reaalselt ellu viia, märkis ta.

„Ma olen ise endine sotsiaaltöötaja ja mul on ette tulnud selline olukord, kui inimene helistas ja ütles, et sooritab enesetapu, sest tal on eluisu täis,” kirjeldas Kütt oma kogemust kriitilise olukorraga tegelemisel. „Me reageersime koheselt, tegime kodukülastuse koos politseiga. Sel korral teadsime ka, et tegu on haige inimesega ja seetõttu oli meil ka raviarst kaasas.”

Kuidas reageerib aga sotsiaademokraatlik erakond, kuna ähvarduse tegija ühines pooleteise kuu eest sotsiaaldemokraatidega?

„Iga tegu, mis tehakse ja iga sõna, mida öeldakse, inimene peab selle eest vastutama, on ta erakonna liige või mitte,” ütles Kütt. Kütt lubas asjast kindlasti informeerida erakonna esimeest ja suhelda ka tapmisähvarduse teinud mehe kodupiirkonna juhiga.

„Ma ei välista, et ta heidetakse erakonnast välja,” kirjeldas Kütt võimalikke edasisi samme. „Järsku on tal aga abi vaja, sest tal on tervisega midagi juhtunud. Siis see ei pruugi väljaviskamine olla lahendus.”

Jaak Madison ütles Delfile, et ei ole veel jõudnud asja kohta politseisse avaldust sisse anda, kuid ta kavatseb seda teha homme.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna kommunikatsioonijuht Andri Maimets andis Delfile teada, et ähvarduse teinud mees lahkus ettevõtlusportaali kaudu ise liikmelisuse lõppu deklareerides täna hommikul sotsiaalemokraatliku erakonna ridadest.

"Küllap ta sai ise aru, et selline tegu ei ole kuidagi aktsepteeritav," kommenteeris Maimets.