Päästeameti vastutava korrapidaja Meelis Mesi sõnul keegi tulekahjudes ei hukkunud, küll aga said inimesed vigastada pürotehnika kasutamisel. „Päästjad reageerisid kokku neljale sündmusele, kus inimesed said ilutulestiku laskmisel vigastusi. Neist ühel juhul sai Narvas ilutulestiku raketiga näovigastusi 12-aastane poiss. Pürotehnikaga ringi käimisel tuleb alati olla ettevaatlik: kasutada neid inimestest ohutus kauguses, iseennast või teisi ohtu seadmata,“ ütles Mesi.

Kogu riigis oli aastavahetusel 56 tulekahjudega seotud päästesündmust, lisaks ka liiklusõnnetused ning abi osutamine kiirabile ja politseile. Silma paistsid arvukad prügikastide põlengud, kokku aastavahetuse öösel 25 korda.

Märkimisväärsed päästesündmused Eestis:

· 31.12.2018 kell 08.40 toimus kaubiku ja sõiduautoga liiklusõnnetus Võru maakonnas Rõngu vallas, kus päästjad pidid ühe meesterahva sõidukist välja lõikama. Kiirabi viis kannatanu Tartusse TÜ Kliinikumi Maarjamõisa haigla EMO-sse.

· 31.12 kell 17.52 oli päästjatel väljakutse Tallinnas Kristiine linnaosas, kus korterist tuli suitsu. Tegemist oli toidu kõrbemisega. Kiirabi vaatas vanema naisterahva üle ja päästjad tuulutasid korteri.

· 31.12 kell 20.34 oli väljakutse Pärnu linnas, kus 3 korteriga majas hakkas vinguandur tööle. Põhjuseks kamina siibri liiga varajane sulgemine. Päästjad tuulutasid korteri ja tegid selgitustööd. Vinguandur päästis elu!

· 01.01.2019 kell 00.04 Tallinnas Mustamäel ilutulestiku laskmisel vigastas meesterahvas kätt, parema käe üht sõrme. Kiirabi toimetas kannatanu PERH-i.

· 01.01 kell 00.18 põles Saku vallas Juuliku külas OÜ Nurmiko kasvuhoonete kompleks. Õnneks suutsid päästjad tule levikut tootmishoonetele takistada. Põleng sai alguse ilutulestiku raketist. Kell 2.41 tulekahju lokaliseeriti. Tugeva tuule raskendas kustutustöid, järelkustutamisega jätkatakse täna hommikul.

· 01.01 kell 00.21 vigastas Tartu maakonnas Elva linnas mees ilutulestiku raketiga kätt, vigastada sai mitu sõrme. Kiirabi viis kannatanu TÜ Kliinikumi.

Päästeamet tuletab meelde, et valmivat toitu ei tohi jätta järelevalveta, minnes ise magama või kodust ära. Pikemat valmimisaega nõudvate toitude valmistamisel on hea kasutada köögikella, mis köögis toimuvat meelde tuletab ning kontrollima suunab.

Ole hoolikas nii kütmisel kui lahtise tule kasutamisel – nt ära jäta küünlaid järelevalveta ja kasuta mittepõlevast alusest pinda. Kuna kuused on tänaseks juba mõnda aega toas olnud, siis on puud muutunud kuivaks ja tuleohtlikuks ning tuleb olla ettevaatlik.

Veendu, et Sinu eluruumis oleks töökorras suitsuandur ning ahju või gaasiseadme olemasolu korral ka vinguandur.

Eestis on veel siseveekogusid kus jää ei kanna inimest. Vaata Päästeameti jääolude kaardirakendust siit.