Ma ei maksnud selle eest sentigi.

On väär mõelda, et reisida saab vaid siis, kui pangakontol laiutavad sajad või tuhanded eurod. Hoopis ehedama elamuse saab juhul, kui oled ka ise valmis midagi uut õppima ja kohalikku kogukonda panustama. Julge pealehakkamine on pool reisi!

* Lühemaajalisi võimalusi (1-2 nädalat) panustada erinevatesse projektidesse võib tihti leida Eesti organisatsioonide lehtedelt nagu Seiklejate Vennaskond, Noored Ühiskonna Heaks, Involved MTÜ, EstYes ja Continuos Action. Sealt leiad noortevahetusi ja kursuseid — mine Prantsusmaale, mine Austriasse, Hispaaniasse või Norrasse! Vahel võib juhtuda, et avaneb võimalus minna ka Euroopast väljapoole — kuidas kõlavad näiteks Mehhiko või Vietnam? Kaetakse kõik kulud: lennupiletid, majutus, toit.

* Euroopa solidaarsuskorpuse programm, eelmise nimega Euroopa Vabatahtlik Teenistus, pakub võimalust minna välisriiki koguni kuni lausa üheks aastaks. Programm tagab lisaks tasuta transpordile, majutusele ja söögile ka reisikindlustuse ja taskuraha. Uuri pakkumisi ülaltoodud Eesti organisatsioonide kodulehekülgedelt või sotsiaalmeedia lehekülgedelt.

* Ei taha end mingi programmiga siduda? Aga tahaks ikka minna Lapimaale kelgukoeri treenima, Taisse kohviube korjama või Kasahstani filmi tegema? Kiika Workawayd (www.workaway.info), HelpXi (www.helpx.net) ja WWOOFi (www.wwoof.net). Need platvormid pakuvad väga erinevaid võimalusi ja kohti üle kogu maailma, kohale pead küll ise lendama, aga majutus, toitlustus ja uued oskused saad täitsa tasuta.

Workaway'ga võid juhuse tahtel sattuda ka keset steppi ja keset filmivõtteid. Enamasti on projektid seotud aga majutusasutuste, koolide, MTÜde ja turismifirmadega. Foto: erakogu

* Ise reisi korraldades on teadagi üheks suurimaks kuluks majutus. Siin aitab hädast välja Couchsurfing (www.couchsurfing.com) ja jalgratturitele Warmshowers (www.warmshowers.org)

Ööbi kohalike juures tasuta, rääkimata sellest, et suure tõenäosusega saad endale ka head sõbrad kogu eluks. Couchsurfing on väga aktiivne üle kogu maailma, lisaks korraldatakse ühiseid kokkutulekuid, väljasõite jms.

* Tahad enda erialased oskused proovile panna mõnes arenguriigis? Kiika Eesti suurima arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmaharidusega tegeleva organisatsiooni Mondo (https://www.mondo.org.ee/) koduleheküljele.

Kuidas teha nii, et suure hurraa-ga uueks aastaks seatud eesmärgid märkamatult mööda külge alla ei voolaks? Kuidas teha nii, et 2020 aastaks oleksid päris-päris tõesti oma unistused täitnud? Tee tass kohvi, pane mängima muusika, varu 3-4 tundi aega, kiika SIIA ning käesolev aasta saab kindlasti rohkem mõtestatud.

Telkimine ja matkamine on muidugi pea kõikides riikides täiesti tasuta ja lubatud. Foto: erakogu

Lugesid just Hulkurplika päevikute 39. osa.

Madle Timm on 25-aastane Eesti tüdruk, kes pärast mitmeid lühemaid rännakuid planeedi eri otstesse sai aru, et reisijumal (või kurat) on halastamatu ning tema küüsist on raske lahti rabeleda. Nii otsustas ta seljakoti pikemalt selga kleepida ja mööda ilma hulkuma minna.

Hoia silma peal ka hulkurplika tegemistel