"Raik kandideerib sotside esinumbrina Ida-Virumaal ja tegelikult tähendab tema avaldus katset meelitada niimoodi venekeelseid valijaid enda poolt hääletama. See on riigikogu valimisteks häälte ostmine, pakkudes vastu Eesti kodakondsust," arutleb ta.

"Samas distantseeruvad peasekretär Kalvi Kõva ja välisminister Sven Mikser siseministri ettepanekust, et säilitada eestikeelsete valijate toetus, nimetades Raiki ettepanekut isiklikuks seisukohaks. Sarnast vene valijate häälte ostmist on sotsid ka varem Ida-Virumaal kasutanud. Näiteks 2015. aasta riigkogu valimistel pakkus sotside kandidaat Inna Nazarova Ida-Virumaal venekeelset haridust ja lihtsustatud korras kodakondsust."

Seeder leiab, et selline kahepalgeline mäng kodakondsusega on vastutustundetu ja sisult ohtlik. "Ilma eesti keele eksamiteta kodakondsuse jagamine töötab vastu ka lõimumisele, sest eduka lõimumise oluliseks eelduseks on eesti keele oskus," märgib ta. Seeder rõhutab, et kodakondsusega ei tohi mängida ja Eesti peab jääma oma senise kodakondsuspoliitika juurde.

Katri Raik sõnas EPLile antud intervjuus: "Minu meelest tasuks pärast valimisi arutada, kas mitte käivitada selline liikumine nagu „kodakondsuse aken”. Kas need, kes on elanud Eestis 1991. aastast, ei ole kriminaalselt karistatud ja on valmis vanduma truudust Eesti riigile, ei võiks saada kodakondsust ühe aasta jooksul? Aga ise peavad kirjutama avalduse, sest kodakondsus ei ole kingitus."